Od utorka zima, najugroženiji astmatičari

Izvor: Blic, 19.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od utorka zima, najugroženiji astmatičari

U noći između 19. i 20. marta u Srbiju stiže značajno zahlađenje. Temperatura koja je ovih dana dostizala dvadeseti podeok pašće ispod pet stepeni. A kako kaže dr Nada Macura iz Hitne pomoći, zahlađenje koje nas očekuje prijaće hroničnim bolesnicima, kao i relativno zdravim ljudima, ali ne i astmatičarima i obolelima od angine pektoris.

- Usled zahlađenja dolazi do sužavanja krvnih sudova, što ovim bolesnicima ne odgovara. Ostalima će hladnije vreme više prijati, a pogotovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << onima koji pate od cerebro-vaskularnih bolesti - objašnjava dr Macura.

Hronični bolesnici, kako kaže ona, već su se adaptirali na temperaturne oscilacije, jer su temperature tokom proteklih jutara i večeri bile znatno niže nego tokom dana.

- Temperaturni stres osetiće i zdravi ljudi, ali će se na to brzo navići. Inače, građani Hitnu pomoć pozivaju više kada je toplije vreme, tako da sa zahlađenjem očekujemo i da se broj poziva smanji - ističe dr Macura.

Ona ipak savetuje svim hroničnim bolesnicima da budu oprezni i da redovno uzimaju lekove. Za svaku promenu terapije obavezno da se konsultuju s lekarom.

Inače, od 20. marta treba očekivati kišu u nižim predelima i sneg na planinama.

- Nevreme će trajati tri dana, kao u januaru, a značajnije poboljšanje vremena treba očekivati tek naredne nedelje. U pojedinim mestima u jutarnjim satima temperatura će se spuštati ispod nule, što može imati neželjene posledice za tek procvetalo voće - kaže inženjer Milan Stevančević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.