Od ove godine Čačak ima dve banje

Izvor: Glas javnosti, 21.Jan.2012, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od ove godine Čačak ima dve banje

ČAČAK - Područje Čačka od ove godine ima dva prirodna lečilišta koja imaju status banje- "Atomsku banju" u Gornjoj Trepči i, posle uredbe vlade od 29. decembra, Ovčar Banju.

Tim povodom je u Čačku predstavljen elaborat, koji je uradila beogradska firma "CTD", na osnovu kojeg je ovo naselje sa izvorom termomineralne vode u Ovčarsko-kablarskoj klisuri i zvanično postalo banja.

Planira se i otvaranje novih izvorišta sa još toplijom vodom, čak i sa temperaturom od >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << oko 80 stepeni.

Direktorka firme "CTD" Svetlana Dragić najavila je izradu elaborata i za treću banju na području Čačka. Taj status u dogledno vreme trebalo bi da dobije postojeće izvorište mineralne vode u Slatini, selu na desnoj obali Zapadne Morave, u podnožju planine Jelice.

U izradi elaborta za sadašnje dve banje učestvovalo je oko 50 raznih institucija.

Inače, na ovom području su istraživanja vršena još 1856. godine, a glavno bogatstvo je je izvorište termomineralne vode kapaciteta 57 litara u sekundi, najmanje temperature od 37 stepeni Celzijusa.

Kako je izjavio Saša Obradović, zamenik gradonačelnika Čačka, sada predstoji, zajedno sa opštinom Lučani, izrada programa razvoja Ovčar Banje kako bi se investitori zainteresovali za ulaganja u moderan rehabilitacioni centar, prateće sadržaje i smeštajne kapacitete sa predviđenih 930 ležaja.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.