Izvor: B92, 06.Dec.2010, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od ministarke se traži odgovornost

Beograd -- Društvo sudija Srbije zatražilo da ministarka pravde Snežana Malović preuzme odgovornost za "pravni haos u pravosuđu".

To društvo ujedno je i optužilo ministarku za "odsustvo pravničkog znanja i odgovornosti" prilikom poslednjeg nastupa u medijima.

Malovićeva je za Blic rekla da će propusti nastali prilikom opšteg izbora sudija biti ispravljeni kroz sistemsku proveru svake pojedinačne odluke i da je neprihvatljiv predlog Društva sudija Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Udruženja tužilaca da se taj problem reši usvajanjem posebnog zakona.

"Krajnje je vreme da ministarka pravde, zajedno sa najbližim saradnicima koji su rukovodili tim postupkom, zdušno potpomognutim od Ustavnog suda i oba pravosudna tela, zaista i preuzme odgovornost za pravni haos koji je nastao u pravosuđu i doveo u pitanje budućnost evropskih integracija naše zemlje, ne rizikujući da novim 'rešenjima' kreira nove probleme", navodi Društvo u saopštenju.

Društvo podseća da je Evropska komisija, u izveštaju o napretku Srbije za 2010. godinu, konstatovala da je reizbor sudija i tužilaca izveden netransparentno i da je doveo u rizik princip nezavisnosti sudstva, kao i da su tela odgovorna za postupak radila u nepotpunom i prelaznom sastavu.

Evrpska komisija je upozorila na opasnost od političkog uticaja kao i da nisu bili primenjeni objektivni kriterijumi za reizbor, razrađeni sa Venecijanskom komisijom.

"Uticaj nedavnih reformi na opštu efikasnost pravosudnog sistema je negativan, a smanjenje broja sudija i tužilaca nije bilo zasnovano na pravilnoj proceni potreba", navodi se citat Evropske komisije u saopštenju Društva sudija Srbije.

To društvo je podsetilo da se protivi prekidu stalnosti sudijske funkcije i dodaje da bi pravno najčistije bilo da se ponište sve odluke koje je doneo Visoki savet sudstva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.