Od marta ponovo carina na severu Kosova

Izvor: Blic, Tanjug, 17.Feb.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od marta ponovo carina na severu Kosova

Ministar trgovine Kosova Ljutfi Žarku tvrdi da će carinska kontrola na severu Kosova biti uspostavljena još u martu, a najkasnije u prvoj polovini ove godine.

"Verujem da ćemo u martu, u svakom slučaju u prvoj polovini godine, ponovo uspostaviti punu kontrolu nad carinama", poručio je Žarku bečkom dnevniku "Standard", ukazujući da je Priština prošle godine izgubila 30 miliona evra prihoda od carina.

Bečki list naglašava da se arhitekte integracije Balkana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Evropu nalaze pred novim zadatkom, nakon što je administracija UN decembra prošle godine predala nadležnost carina Ministarstvu trgovine Kosova od kada Srbija i Bosna bojkotuju uvoz i tranzit roba sa novim kosovskim pečatom, a time i Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kosovom.

"Pokušali smo da na tehničkom nivou rešimo to pitanje, ali nije bilo dobre volje sa srpske strane", rekao je Žarku.

On se, kako je rekao, obratio i Crnoj Gori, koja trenutno predsedava CEFTA, kako bi bio sazvan sastanak za rešenje trgovinske blokade, ali da je Podgorica to odbila uz obrazloženje da je UNMIK, a ne kosovska vlada, potpisnik CEFTA.

Na Kosovu sada mnogi traže da se bojkotuje uvoz srpske i bosanske robe, ali Žarku smatra da su te mere akcije prošlosti. Trgovina izmedju Srbije i Kosova proteklih godina ionako je opala.

I pored svetske finansijske krize Žarku očekuje ove godine sličan privredni rast na Kosovu kao i prošle godine od čak šest odsto.

On kaže da se kriza osetila kod penzionih fondova, manjem interesovanju stranih investitora, dodajući i da bi transferi novca dijaspore mogli biti smanjeni.

"Standard" ukazuje da siromaštvo na Kosovu od početka finansijske krize raste i da je 40 odsto Kosovara siromašno, dok 15 odsto živi sa manje od jednog dolara dnevno.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Carina Kosova na severu od marta?

Izvor: B92, 17.Feb.2009

Beč -- Ministar trgovine Kosova Ljutfi Žarku tvrdi da će carinska kontrola na severu Kosova biti uspostavljena još u martu, a najkasnije u prvoj polovini ove godine... "Verujem da ćemo u martu, u svakom slučaju u prvoj polovini godine, ponovo uspostaviti punu kontrolu nad carinama", poručio je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.