Izvor: RTS, 26.Feb.2021, 19:16

Od 1. marta SOS telefon za ugrožene novinare

Premijerka Ana Brnabić i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković sastale su se sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, sa kojima su analizirale izveštaj o prijavama koje su novinari podneli javnim tužilaštvima, početku rada SOS telefona i planovima u vezi sa nastavkom rada i koordinacijom aktivnosti.
Predstavnik Republičkog javnog tužilaštva Branko Stamenković obavestio je premijerku i članove Radne grupe da su javna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tužilaštva u januaru ove godine formirala 12 predmeta za 12 događaja tokom kojih su upućene pretnje, a koji se odnose na ukupno 11 novinara, s obzirom na to da se dva predmeta tiču novinarke televizije N1 Jelene Zorić, saopšteno je iz pres-službe Vlade Srbije.

Stamenković je rekao da u dva predmeta nije bilo mesta za pokretanje krivičnog postupka, dok je u 10 predmeta, za ukupno devet oštećenih lica, to učinjeno i da su u svim predmetima, u roku, preduzete sve potrebne radnje.
Na sastanku je pozdravljen završetak prvostepenog procesa u slučaju novinara portala Žig info Milana Jovanovića iz Grocke kao dobar primer zajedničkog delovanja svih nadležnih institucija.
Utvrđeno je da će 1. marta 2021. godine biti aktiviran SOS telefon sa besplatnim brojem 0800100115, preko kojeg će svi novinari, koji imaju osećaj da im je ugrožena bezbednost, od dežurnih advokata sa iskustvom u toj oblasti, dobiti informacije o tome kome treba da se obrate kako bi zaštitili svoja prava. Kol-centar će raditi 24 sata.
Prihvaćena je inicijativa da se razmotri mogućnost o formiranju revolving fonda, kako bi se sanirala šteta i omogućio normalan život novinarima kojima je napadom uništena imovina, jer može proteći puno vremena od počinjenog dela do pravosnažnosti presude o proglašenju nekog lica krivim ili presude o nadoknadi štete i na taj način, za to vreme, prolongirati patnje žrtve, ističe se u saopštenju.
Predstavnici novinarskih i medijskih udruženja su izneli probleme sa kojima se suočavaju novinari i mediji, a koji su vezani za diskriminaciju novinara kao i ne pozivanje novinara na pojedine događaje.
Kako se navodi u saopštenju, o tim slučajevima će se detaljnije razgovarati na sledećem sastanku Radne grupa koji će biti održan u martu ove godine, što je i predviđeno planom rada.
U Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara zajednički učestvuju predstavnici državnih organa i medijskih i novinarskih udruženja i predstavnici međunarodnih organizacija koji pružaju podršku u sveukupnom unapređenju medijskog okruženja.
Naredni sastanak Radne grupe premijerka Brnabić je zakazala za 26. mart.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tužilaštvo preduzima radnje u 10 predmeta koji se odnose na pretnje novinarima

Izvor: N1 televizija, 26.Feb.2021

Tužilaštvo preduzima radnje u 10 predmeta koji se odnose na pretnje novinarima, dok je u dva slučaja procenjeno da nema mesta pokretanju krivičnog postupka, rekao je predstavnik Republičkog javnog tužilaštva Branko Stamenković na sastanku premijerke Ane Brnabić, ministarke Maje Gojković i članova...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.