Od 1. juna izrečene 6.643 hitne mere prema nasilnicima

Izvor: Blic, 13.Sep.2017, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 1. juna izrečene 6.643 hitne mere prema nasilnicima

Od početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, policija je izrekla 6.643 hitne mere udaljenja nasilnika, odnosno zabrane prilaska žrtvi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu unutrasnjiih poslova Biljana Popović Ivković.

Ona je navela da je od toga izrečeno 3.190 privremenih udaljenja počinioca iz stana i 4.468 zabrana učiniocu da kontaktira žrtvu i prilazi joj.

- Za ova tri meseca primene zakona imamo 2.891 produženu hitnu meru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i 403 prekršajne prijave - istakla je ona i dodala da te brojke pokazuju da se Zakon o sprečavanju nasilja u porodici primenjuje dosledno, kao i svi mehanizmi koji stoje na raspolaganju državnim institucijama.

Navodeći da je na sastanku dogovoreno da je jedan od najvažnijih ciljeva da se žrtve osmele da prijave nasilje, Popović Ivković je dodala da zakon omogućava svima da prijave nasilnike.

- Svi građani, državne institucije i organizacije civilnog društva treba da budu jednistveni u tom cilju da ne dozvolimo da žrtva ikada bude i ostane sama i da učinimo sve da sprečimo da dođe do tragičnog događaja - naglasila je Popović Ivković.

Ona je podsetila da Radnu grupu za suzbijanje nasilja nad ženama čine predstavnici Direkcije policije, koji se bave problematikom porodičnog nasilja i predstavnice organizacija "UN women" i Ženske platforme za razvoj Srbija.

- Mi smo danas održali prvi sastanak na kojem smo dogovorili bliskiju i intenzivniju saradnju u narednom periodu - rekla je Popović Ivković.

Direktorka "UN women", agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, Milena Rikanović je rekla da je veoma važno što je borba protiv nasilja na ženama i devojčicama priortet aktuelne vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Vidimo da se Zakon primenjuje. Za 30 odsto je povećan broj izrečenih hitnih mera u odnosu na prethodni mesec, ali znamo da to nije do dovoljno - rekla je ona i poručila da se samo intersektorskom saradnjom može odgovoriti na tako složen i kompleksan problem.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prvi sastanak Radne grupe za borbu protiv nasilja u porodici

Izvor: Beta Video, 13.Sep.2017

BEOGRAD - Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković održala je danas prvi sastanak Radne grupe za borbu protiv nasilja u porodici, koja je formirana u Ministarstvu unutrašnjih poslova na incijativu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. (pokrivalice)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.