Izvor: B92, 10.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ocena zakona o diskriminaciji

Beograd -- Ministarstvo rada i socijalne politike uputilo je Venecijanskoj komisiji Saveta Evrope Nacrt zakona o zabrani diskriminacije.

To ministarstvo je saopštilo da će, nakon ocene Venecijanske komisije, Nacrt zakon o zabrani diskriminacije biti upućen na razmatranje svim nadležnim ministarstvima Vlade Srbije. Iako postoje ustavne garancije za zaštitu od diskriminacije, u Srbiji ne postoji sveobuhvatni zakon o zabrani diskriminacije.

Ministarstvo za rad i socijalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politiku očekuje da će predlog zakona zatim biti usvojen u Narodnoj skupštini do kraja 2007. godine, navodi se u saopštenju.

Predloženi Nacrt zakona utvrđuje opštu definiciju diskriminacije i afirmativne akcije, definicije diskriminacije prema određenim kategorijama ljudi i predviđa poseban organ sastavljen od tri člana, koji bira Narodna skupština, i u čijoj je nadležnosti borba protiv diskriminacije, odnosno zaštita ravnopravnosti građana.

Nacrt zakona, takođe, predviđa jedinstvenu prekršajnu odgovornost za bilo koji oblik diskriminacije, bez obzira na oblast i osobe prema kojima se diskriminacija dešava, obezbeđuje opšte mere afirmativne akcije, kao i druga pitanja koja bi, kao opšti okvir trebalo da pruže institucionalne garancije za sprečavanje diskriminacije.

Kroz usvajanje ovog zakona pružiće se pomoć Srbiji u ispunjavanju kriterijuma većeg stepena integracije sa Evropskom unijom, navodi se u saopštenju Ministarstva rada i socijalne politike.

I LDP predložio antidiskriminacioni zakon

Poslanik Liberalno-demokratske partije u Skupštini Srbije Slobodan Maraš izjavio je da je ta stranka predložila donošenje Zakona o zabrani diskriminacije.

On je na konferenciji za novinare LDP-a u Novom Sadu rekao da je to zakon koji su ranije pripremile nevladine organizacije i koji dugo čeka na ulazak u skupštinsku proceduru.

"Tim zakonom štite se pripadnici nacionalnih manjina, osobe sa hendikepom, Romi, gej populacija i svi ostali koji se osećaju ugroženima u Srbiji", kazao je Maraš.

On je uveren da antidiskriminacioni zakon "mora proći" i naveo da očekuje podršku G17 plus, Demokratske stranke, vojvođanskih poslanika i stranaka manjina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.