Izvor: B92, 26.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očekuje se poništavanje odluke splitskog suda za Loru

Zagreb -- U hrvatskim političkim i pravnim krugovima očekuje se da će Vrhovni sud Hrvatske vrlo brzo poništiti odluku splitskog suda, kojom je oslobođeno svih 8 optuženih za ratne zločine nad Srbima u splitskom vojnom zatvoru Lora 1991. i 1992. godine, iz Zagreba izveštava dopisnik Radija B92 Nada Stariješ. "Vrhovni sud Hrvatske moraće poništiti skandaloznu oslobađajuću presudu splitskog suda, jer je ona neodrživa. Donešena je zanemarivanjem i kršenjem osnovne pravne činjenice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - nisu saslušani najvažniji svjedoci, preživjele žrtve Lore", kaže za B92 poznati zagrebački advokat Anto Nobilo.

"(Sudija) Lozina je saslušavao samo one svjedoke koji nisu ništa osobno vidjeli, dok je odbio saslušati 50-tak preživjelih žrtava kao svjedoke koji su se sami nudili", kaže predsednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava Tonči Majić, koji je sudu i predao najviše dokaza za zločine u Lori. Majić očekuje novo suđenje za Loru i to "bez suca Lozine, kojem taj slučaj nikada nije ni trebalo dati, jer je pozanto da pripada najcrnjoj desnici, pa je tako i sudio".

Advokat Nobilo smatra da Vrhovni sud mora poništiti splitsku odluku već i zato da bi se prekinuo sramotni niz presuda hrvatskih sudova na kojima još nijedan Hrvat nije osuđen za ratne zločine, čak i kada su optuženi sami priznavali svoju krivicu. Predsednik Stipe Mesić za slučaj Lora kaže da treba sačekati odluku Vrhvonog suda, pa onda je komentirati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.