Obuka za bezbednu vožnju na motociklima

Izvor: RTS, 26.Maj.2018, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obuka za bezbednu vožnju na motociklima

Za motocikliste početnike, i za sve one koji vole dvotočkaše, u Pirotu je organizovana obuka kako bi se povećala njihova bezbednost u saobraćaju. Lokalana samouprava, Policijska uprava i Agencija za bezbednost saobraćaja organizovali su zanimljiva i poučna predavanja.
Saveti iskusnog motocikliste treba da pomognu početnicima i da im nadomeste nedostatak iskustva u saobraćaju.

"Spremam se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da polažem za A-1 kategoriju. Ovo što sam danas naučio dosta će mi značiti da lakše položim ispit", kaže Vićentije Minčić. 
U pirotskim moto-klubovima ističu da je uslov za članstvo poštovanje svih propisa.
"Pre svega, naši članovi moraju da znaju kulturu ponašanja u saobraćaju i bezbednosti. Moraju da imaju punu A kategoriju, da poštuju propise i da nose opremu",ukazuje Aleksandar Jotić iz MK "Anđeli".
Pravilna upotreba zaštitne opreme motociklisti često može da spasi život, jer su u nezgodama najčešći prelomi kostiju.
"Obično, nažalost, strada kičmeni stub, tako da je vrlo bitno da svi motociklisti nose kacigu. Jedina prava mera zaštite je nošenje kacige", ističe dr Marina Manić, edukator Crvenog krsta.
Od početka godine na putevima u Srbiji je poginulo devet motociklista. Podaci Agencije za bezbednost saobraćaja pokazuju da je 15 puta veći rizik da u saobraćaju stradate kao motociklista nego kao vozač automobila.
"Nas ima manje od sedam miliona, a godišnje nam u saobraćaju pogine 600 ljudi. Mi kao nacija ne smemo da dozvolimo da nam saobraćajne nezgode budu na drugom mestu po smrtnosti u ovoj zemlji", rekao je predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista dr Vladimir Jevtić.
Broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju motociklisti u Pirotu je smanjen u protekle dve godine, a u 2018. nije povređen nijedan motociklista.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.