Obrazovanjem do posla – kampanja za upoznavanje sa mogućnostima zaposlenja Roma

Izvor: RTS, 15.Jun.2020, 11:04

"Obrazovanjem do posla" – kampanja za upoznavanje sa mogućnostima zaposlenja Roma

Čak 87 odsto Roma ima samo osnovno ili nikakvo obrazovanje, a manje od jednog procenta višu školu ili fakultet. Roditelji nisu dovoljno informisani o pravima i odgovornostima, a lokalne samouprave nemaju blagovremene podatke o deci koja nisu u sistemu obrazovanja. Fatima Kamberović iz Fonda za brazovanje Roma i Mario Didanović koji je stažirao u Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine govorili su za RTS o onlajn kampanji "Obrazovanjem do posla". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Predstavništvo fonda za obrazovanje Roma, uz podršku programa Nemačke finansijske saradnje, koji implementira Nemačka razvojna banka KfW u ime Vlade Republike Nemačke - Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, tokom poslednjih mesec dana sprovodi onlajn kampanju "Obrazovanjem do posla", kao deo projekta "Pospešivanje zapošljivosti mladih Roma i Romkinja – faza 2".

Fond je saopštio da podaci sa poslednjeg popisa pokazuju da u okviru romske zajednice čak 87 odsto populacije ima samo osnovno ili niže obrazovanje, a manje od jedan odsto njih ima više i visoko obrazovanje,.
Naime, Romi na novi posao čekaju u proseku mesec dana duže od opšte populacije. Romi se suočavaju sa znatno višim stopama nezaposlenosti u svim starosnim grupama, a i dalje je značajan broj Roma bez radnog iskustva. Čak 81 odsto mladih nije zaposleno, niti se školuje, a posebno u tome prednjače devojke.
Najnovije studije navode da je još uvek prisutno nepostojanje jasnih informacija o postojećim merama podrške za osetljive grupe, da roditelji siromašnih učenika nisu na vreme informisani o svojim pravima i odgovornostima, a lokalne samouprave nemaju proaktivnu ulogu u pravovremenom identifikovanju dece koja nisu u sistemu obrazovanja.
S tim u vezi, cilj kampanje "Obrazovanjem do posla" jeste upoznavanje učenika sa mogućnostima koje su im na raspolaganju, kao i motivisanje da nastave svoje obrazovanje i da pri tome odabir srednje, visoke škole ili fakulteta usklade sa svojim interesovanjima, sposobnostima, ali i potrebama na tržištu rada.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Poziv učenicima Romske nacionalne manjine da nastave školovanje

Izvor: Blic, 15.Jun.2020

Predstavništvo fonda za obrazovanje Roma, uz podršku programa Nemačke finansijske saradnje, koji implementira Nemačka razvojna banka KfW u ime Vlade Republike Nemačke - Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, tokom poslednjih mesec dana sprovodi onlajn kampanju “Obrazovanjem do posla”,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.