Obradović: Za obrazovni sistem 100 miliona evra

Izvor: Politika, 28.Sep.2010, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Za obrazovni sistem 100 miliona evra

BEOGRAD – U obrazovni sistem Srbije do 2014. biće uloženo 100 miliona evra, najavio je u Beogradu ministar prosvete Žarko Obradović.

U okviru programa Modernizacija škola, 50 miliona evra biće uloženo iz zajma Evropske investicione banke, dok će drugu polovinu sredstava uložiti lokalne samouprave u kojima će biti proširene ili izgrađene nove osnovne i srednje skole, kazao je Obradović na prezentaciji projekta za uređenje škola u Srbiji.

Prema rečima ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u prvoj fazi projekta biće prošireno ili će se završiti gradnja ukupno 12 osnovnih i srednjih škola. Program se realizuje u Lapovu, Jagodini, Beogradu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Aleksincu i Nišu.

„Reč je pre svega o sredinama u kojima se zbog nedostatka prostora nastava realizuje i u tri smene”, naveo je Obradović.

On je najavio i da će u drugoj i trećoj fazi projekta predviđena biti ulagano u modernizaciju informacionog sistema i sprovođenje Nacionalne obrazovne strategije, dok su u trećoj fazi predviđena nova ulaganja u infrastrukturu postojećih objekata i izgradnju novih.

Ministar je rekao i da će tokom realizacije projekta biti potpisan i protokol o energetskoj efikasnosti u obrazovnom sistemu, čime će Srbija slediti evropske standarde u toj oblasti.

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković rekao je da sve više đaka iz okolnih gradova dolazi u Jagodinu da se školuje i da je zbog toga ulaganje u proširenje školskih kapaciteta izuzetno važno.

„Još jednom se dokazalo da je trebalo formirati proevropsku Vladu. Evropa nas nije zaboravila i pomaže tamo gde je najpotrebnije”, kazao je Marković.

I gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović zahvalio je Ministarstvu prosvete na tome što je prepoznalo potrebe grada sa najmlađim stanovništvom u Srbiji.

„Ova ulaganja su nam potrebna da povećamo kapacitet naših škola i da zadržimo omladinu u Novom Pazaru”, kazao je Mahmutović.

Predstavnik Evropske investicione Banke Dominik Kurban rekao je da Srbija ulaganjem u obrazovanje ulaže u budućnost.

„Bitno nam je da podržimo razvoj obrazovanja ne samo u zemljama članicama EU, već i zemljama koje su kandidati ili potencijalni kandidati za članstvo kao što je slučaj sa Srbijom”, kazao je Kurban.

Beta

objavljeno: 28/09/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.