Obradović: Sindikati nisu jedinstveni u zahtevima

Izvor: Blic, 22.Jan.2011, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Sindikati nisu jedinstveni u zahtevima

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da posle jučerašnjeg sastanka sa četiri sindikata prosvete, kojem je prisustvovala i ministarka finansija Dijana Dragutinović, nije jasno koliko tačno novca traže sindikati, a da pri tome ni oni nisu jedinstveni u svojim zahtevima.

Obradović je rekao da sinikati prosvete zahtevaju da im povećanje zarada bude u skladu sa povećanjem budžeta od 24 odsto u odnosu na prošlu godinu, a koji je u 2010. iznosio 108,7 milijardi, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 26 milijardi na godišnjem nivou.

- To je za nas u ovom trenutku kvadratura kruga. Polazi se od pozicije da povećanja uopšte nema, što nije tačno, predviđeno je povećanje sedam odsto, ali je ovde suština da li može doći do većeg povećanja. Mi u vladi ne možemo apriori da prihvatimo zahteve ako ne znamo tačno o kom iznosu se radi - kazao je Obradović.

On je ukazao da je potrebno da ta tri sindikata tačno navedu o kom iznosu novca je reč i kojim vremenskim razmacima treba da bude uplaćivan, dodajući da se insistira i na jubilarnim nagradama.

Ministar je precizirao da se tri sindikata slažu da povećanje treba da bude 24 odsto, dok četvrti ostavlja sebi za pravo da vidi šta je sadržaj tih povećanja pa da se onda izjasni, ali i oni insistiraju i na jubilarnim nagradama. Juče se nazvanično govorilo o tome da će oni možda pristati i na povećanje od 18 odsto.

"Dijana Dragutnović i ja smo tražili da se razjasni šta je to 24 odsto, treba izračunati i koliko je novca vezano za jubilarne nagrade s obzirom da je zakonom utvrđeno pravo da ove godine dobiju tu nagradu, u 2009. i 2010. to pravo nije bilo ukinuto, ali nije bilo novca za to - kazao je ministar prosvete.

Tek kad se utvrdi tačan iznos sredstava ministarka finansija i ja ćemo moći da obavestimo vladu, jer to je pitanje stanja u budžetu i priliva sredstava, rekao je on, napominjući da tri sindikata imaju jedan stav, a četvrti drugi pri čemu je jedan zakazao štrajk za ponedeljak, a tri za sledeći petak.

Nezavisnost: Od ponedeljka skraćenje časova na 30 minuta

Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost" počeće u ponedeljak, 24. januara, štrajk skraćenjem časova na 30 minuta, najavio je danas predsednik tog

sindiakta Tomislav Živanović. On je rekao da će se, ako dogovor ne bude postignut, "Nezavisnost" pridružiti potpunoj obustavi rada koju drugi prosvetni sindikati najavljuju od 28. januara.

- U ponedeljak će časovi biti skraćeni u 350 škola članica sindikata 'Nezavisnost' - kazao je Živanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.