Obnova krova novopazarskog Muzeja Ras

Izvor: RTS, 12.Nov.2019, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova krova novopazarskog Muzeja "Ras"

U Novom Pazaru rekonstruiše se krov Muzeja "Ras", uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i finansijsku podršku lokalne samouprave. Zgrada muzeja koji ima važnu ulogu u očuvanju kulturne baštine tog kraja, jedna je od nastarijih građevina u Novom Pazaru.
Krov Muzeja "Ras" je prokišnjavao i rekonstrukcija je bila neophodna zbog opasnosti da se oštete vredni eksponati. Muzej se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nalazi u samom centru Novog Pazara i jedan je od važnih simbola grada.

Zgrada je primer tradicionalne novopazarske arhitekture iz 19. veka. Novopazarci smatraju da je to što je odabrana za muzej, savršen primer kako treba da se čuva i brine o objektu koji je spomenik kulture. 
Pored umetničkih dela, u Muzeju "Ras" nalaze se eksponati iz oblasti arheologije, istorije, etnologije, numizmatike.
Godine 2013. proglašen je za instituciju od nacionalnog značaja.
"S obzirom na da je ova zgrada od izuzetnog značaja, da je i sama muzejska zgrada zapravo muzej i da ima veliku vrednost, radimo sve u skladu sa uslovima koje je Zavod propisao", ističe direktor Muzeja "Ras" Fuad Baćićanin.
Zgrada Muzeja je jedna od najstarijih gradskih kuća u Novom Pazaru. Izgrađena je 1865. godine.
"Bila je zgrada namenjena za ruždiju – to je, u prevodu niža gimnazija, da bi kasnije bila u jednom periodu u privatnom vlasništvu, a zatim ponovo vratila svoju obrazovnu funkciju i bila korišćena za potrebe osnovnog i srednjeg obrazovanja sve do 1972. godine, kada je dodeljena za potrebe Muzeja", objašnjava istoričar Nadžib Kočan.
Prva obimnija rekonstrukcija zgrade novopazarskog Muzeja rađena je pre više od deceniju i po. Iako je obnova krovne konstrukcije u toku, Muzej je otvoren za posetioce.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.