Obnova jedinog nastanjenog topličkog manastira

Izvor: Politika, 02.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova jedinog nastanjenog topličkog manastira

Jeromonah Lukijan i dvojica iskušenika u manastiru Ajdanovac dograđuju konak i nadaju se da će vremenom bratstvo omasoviti i da će sve više vernika dolaziti

Ajdanovac na Jastrepcu – Još od doba Nemanjića, kada je utemeljen, manastir Ajdanovac doživljavao je i rušenja i obnavljanja, i darove i pohare, ali je skoro uvek imao barem po jednog monaha. Tako je i sada, u ovom jedinom nastanjenom manastiru u Toplici: Jeromonah Lukijan je starešina, a uz njega su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odnedavno i dva iskušenika, Slobodan i Vlada. Monasi su uradili kapiju od kamena, potporne zidove prema potoku, veliki plastenik za rano povrće, formirali baštu u kojoj uzgajaju luk i krompir, a gaje i pčele, ovce i koze.

Jesenas su počeli i dogradnju konaka, a kada prikupe novčanu pomoć, postaviće krov i urediti sobe. Imaće, kažu, 26 ležajeva i još apartman za vladiku i druge crkvene dostojanstvenike.

– Naša je želja da ojačamo bratstvo manastira i da nam što više vernika dolazi. Da bi tako i bilo, moraju da se stvore preduslovi – kaže nam otac Lukijan, starešina manastira smeštenog na oko 700 metara nadmorske visine, na sunčanoj strani Jastrepca, kraj nekoliko gorskih izvora.

Iskušenik Vlada dodaje da su nadležni obećali da ovoga leta urede bar kilometar-dva druma do susednog sela Bresnice, odakle asfaltni put vodi prema magistrali Niš – Priština. Ali, veli, tu priču slušaju već mnogo godina.

Bogoljub Đinđić, penzionisani inženjer iz susednog sela Zdravinja, koji je napisao knjigu o ovom manastiru, kaže da je teško utvrditi kada je građena manastirska crkva. U novijem letopisu našao je da je to bilo za vladavine kralja Milutina, pominje se u jednoj povelji cara Dušana iz 1348. kao i kneginje Milice iz 1395. godine. Na dovratku stoji zapis da je crkva obnovljena i živopisana 1492. godine. Očuvano je dosta fresaka, među kojima se, pored slike svetog Đorđa kome je crkva posvećena, lepotom izdvajaju freske Presvete Bogorodice, cara Konstantina i carice Jelene. U crkvi se vekovima čuva ćivot s moštima starozavetnog proroka Nauma (7. vek pre nove ere).

Đinđić je zapisao i dve legende o imenu manastira. Jedna kaže da je stado ovaca izvesnog Arnautina po imenu Ajdin, bežeći ispred vukova, spas našlo u napuštenoj crkvi, pa je on odlučio da je obnovi i čuva. Druga, pak, veli da su vukovi napali tog Ajdina, pa se on spasio bekstvom u crkvu, posle čega se u njoj zamonašio. Turci su u Toplicu naselili Albance posle velike seobe Srba 1.690. godine.

Sve do osamdesetih godina, u ovoj svojevrsnoj vazdušnoj banji postojalo je savezno dečje odmaralište. Na oporavak i školu u prirodi dolazilo je na stotine mališana iz raznih krajeva. Sada su od tog odmarališta ostale samo zidine, kao ruglo nasuprot lepoti crkve i manastira u neposrednoj blizini. Pre nekoliko godina, neka od poslednjih grupa mladih koja je ovde boravila, zaboravila je da ugasi vatru, pa je požar progutao i krov. Od tada su svi digli ruke od odmarališta.

Dragan Borisavljević

[objavljeno: 02/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.