Obnavljaju se objekti pod zaštitom države u Banatu

Izvor: RTS, 12.Jan.2020, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnavljaju se objekti pod zaštitom države u Banatu

Na području pet opština Srednjeg Banata pod zaštitom države nalaze se 74 građevinska objekta – većina njih je u lošem stanju, a neki su se čak i urušili. Poslednjih godina situacija se polako menja.
Zgradu u centru Melenaca sagrađenu 1896. godine Vlada Republike Srbije proglasila je spomenikom kulture. Čuvena Bibićeva kuća svedoči o načinu života plemića u Banatu. Prošle godine krenulo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se sa rekonstrukcijom ove nekada prelepe građevine za čiju je adaptaciju potrebno dvadeset miliona dinara.

"Stavili smo novi zeleni crep biber, kao što je i bio nekada. Na kulama je glazirani crep, a na ostalom delu je osnovni crep. Rađen je ovaj ulični deo, prema trgu i parku, a onaj dvorišni deo je ostao za drugu fazu", kaže Spomenka Urošević, arhitekta i konzervator.
U obnovu zdanja pod zaštitom države uključila se Pokrajinska i Republička vlada.
"Kuća grofa Bibića od Janpolja je jedan od 74 objekta koji se nalaze na području Srednjeg Banata kojima je zaista bila potrebna pomoć u obnovi i restauraciji. Vlada Republike Srbije je u ovaj objekat uložila sedam miliona dinara. To je praktično prva faza tokom građevinske sezone koja je urađena i sada se može videti. Očekujemo da se investicije u ovaj i slične objekte nastavi i u 2020. godini", ističe Ivan Bošnjak, državni sekretar za lokalnu samoupravu.
Koji su glavni razlozi da ovi objekti pod zaštitom države danas izgledaju ovako?
"Osnovni problem sanacije ovih objekata jeste imovinsko-pravno nerešeni odnosi, mogao bi ovde spomenuti Pinovu vilu, Sandićevu kuću to su objekti gde nije rešeno vlasništvo ili je mešano ili je privatno i u toj situaciji Zavod za zaštitu spomenika kulture nema šansu da konkuriše kod ministarstva, jer zakonom u kulturi može da se konkuriše samo za one objekte u vlasništvu države", objašnjava Milan Kovačević, direktor Zavoda za zaštitu spomenika culture Zrenjanin.
Gotovo u strogom centru Zrenjanina urušila se kuća pisara Vuka Karadžića Aleksandra Sandića takođe pod zaštitom države.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.