Obeleženo 64 godine od oslobođenja Beograda

Izvor: Blic, 19.Okt.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 64 godine od oslobođenja Beograda

Odavanjem državnih i vojnih počasti i polaganjem venaca na spomenike učesnika i žrtava Drugog svetskog rata predstavnici republičke vlasti, vojske i gradski čelnici danas su obeležili 64. godišnjicu oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.



Predsednik Srbije Boris Tadić položio je venac na Spomenik oslobodiocima Beograda 1944. godine i u spomen knjigu upisao: "Oslobodiocima Beograda velika slava, a nama obaveza da čuvamo uspomenu na njihovu žrtvu. Za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << slobodu Srbije - Boris Tadić".

Tadić je venac položio u pratnji gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa i načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Zdravka Ponoša.

U ime gradske uprave, vence je u Aleji streljanih rodoljuba na Novom groblju položio predsednik Skupštine Beograda Branislav Belić, dok je zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić cveće položio na Groblju oslobodilaca Beograda 1944. godine i na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali.

Na Spomenik oslobodiocima Beograda 1944. godine i Spomenik sovjetskim veteranima na Avali vence su položili i predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva odbrane, ambasada Ruske federacije, Ukrajine i Belorusije u Srbiji, kao i predstavnici SUBNOR-a Srbije i drugih nevladinih organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Nakon višednevnih krvavih i teških borbi pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i jedinica Crvene armije, kojima su komandovali generali Peko Dapčević i Vladimir Ždanov, uz nesebičnu pomoć Beograđana, 20. oktobra 1944. godine oslobodili su gravni grad Srbije i tadašnje Jugoslavije.

Tokom 12 dana teških borbi poginulo je 16.800 Nemaca, a 8.739 je zarobljeno. Među oslobodiocima poginula su 2.944 jugoslovenska borca i 960 Crvenoarmejaca.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra 64 godine od oslobođenja Beograda

Izvor: Kurir, 19.Okt.2008

BEOGRAD, 19. oktobra (Tanjug) - Beograd sutra obeležava 64 godine od oslobođenja u Drugom svetskom ratu, kada je 20. oktobra 1944. godine, posle teških godina pod nemačkom okupacijom, dočekao dugo očekivanu slobodu. Zajedničkom akcijom Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i jedinica Crvene...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.