Obeleženo 150 godina Islamske zajednice Srbije

Izvor: RTS, 19.Apr.2018, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 150 godina Islamske zajednice Srbije

Prigodnom svečanošću u holu Narodne skupštine obeleženo je 150 godina Islamske zajednice Srbije.
Skupu su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima kao i predstavnici diplomatskog kora, verskog, pollitičkog, kulturnog i javnog života, saopšteno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je iz Ministarstva odbrane Srbije.

U svečarskom obraćanju, na, kako je rekao, smotri prijateljstva, reis-ul-ulema Sead Nasufović je istakao da Islamska zajednica Srbije, kao neodvojivi deo države i društva, još od svog nastanka 1868. godine nije zaboravila svoj najveći amanet - da unosi radost u srce svakog čoveka i čini dobra dela.
"Te daleke godine Kneževina Srbija je dokazala svoj evropski identitet, kada je ukazom Državnog saveta priznala islam kao zakonitu jednakopravnu religiju i muslimani su mogli da uživaju slobodno ispovedanje svoje vere", rekao je vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije. 
On je kazao da je time Srbija postala prva država u Evropi koja je usvojila pozitivni zakon o drugom i drugačijem, o čemu i danas samo maštaju neke zemlje Evropske unije i dodao da su sve crkve u Srbiji zajedno, rame uz rame, prošle sve nedaće prethodnih vek i po.
Nasufović je poručio da prošlost treba da nam bude učitelj za bolju budućnost i istakao da ima čast da obavesti skup da je Vlada Srbije Rijasetu islamske zajednice Srbije vratila na korišćenje Bajrakli džamiju i to je, kako je istakao, poklon muslimanima za ovaj veliki jubilej, na čemu je srdačno zahvalio, navodi se u saopštenju.
Reis ul ulema Sead Nasufović je posebnu zahvalnost izrazio Ministarstvu odbrane i Vojsci Republike Srbije.
"Veoma mnogo su uradili da u Vojsci postoji verska služba, a ovih dana se očekuje da dobijemo i molitveni prostor na Vojnomedicinskoj akademiji za sve vernike muslimane, pacijente te ustanove", rekao je Nasufović.
Direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojević rekao je da Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo pravde preko Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, čini napore da sa svim verskim zajednicama uspostavi dobru komunikaciju i dobre odnose.
"Želimo da pripadnici svih verskih zajednica i naroda u Srbiji žive u miru, ljubavi i toleranciji. Vlada Srbije i u narednom periodu učiniće napor kako bi se sledeći jubileji slavili sa još boljim rezultatima nego što ih imamo danas", istakao je Radojević.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obeleženo 150 godina Islamske zajednice Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2018, 00:26

Prigodnom svečanošću u holu Narodne skupštine, večeras je obeleženo 150 godina Islamske zajednice Srbije.Skupu su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima kao i predstavnici diplomatskog kora, verskog, političkog,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.