Izvor: Politika, 11.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena godišnjica ubistva Slavka Ćuruvije

Devet godina posle likvidacije poznatog novinara, istražne radnje koje nose oznaku službene tajne i dalje traju

Minutom ćutanja i polaganjem venaca u Svetogorskoj ulici ispred broja 35, juče je obeleženo devet godina od ubistva novinara i vlasnika „Dnevnog Telegrafa” i nedeljnika „Evropljanin” Slavka Ćuruvije.Vence su položili članovi Ćuruvijine porodice, kao i predsednici NUNS-a i UNS-a Nadežda Gaće i Nino Brajović.„NUNS je u proteklih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << devet godina konstantno ukazivao, podsećao i pitao šta se dešava sa onima koji su izvršili ovako monstruozan zločin i ubili nevinog novinara”, rekla je ovom prilikom Gaće, podsećajući da se ubistvo dogodilo u vreme kada su vladali Slobodan Milošević i Mirjana Marković i da ono predstavlja danak njihovom zlokobnom monstruoznom sistemu.

Ukazujući da se obeležava devet godina od svirepog ubistva Slavka Ćuruvije pred kućnim pragom, Brajović je rekao da da isto toliko godina traje nemoć institucija Srbije da otkriju nalogodavce i izvršioce tog zločina. „Krajnje je vreme da nadležne upozorimo da su odgovorni što pravdi nisu privedeni i nalogodavci, pripadnici aparata za likvidaciju pod okriljem Državne bezbednosti”, naglasio je on.

Ministar kulture i medija Voja Brajović je rekao da samo nova vlada evropske Srbije može dovesti dotle da se stvori atmosfera u kojoj će se svi građani, bez obzira na tako odgovorne profesije, osećati slobodnim i bezbednim.

Obeležavanju godišnjice ubistva Slavka Ćuruvije, pored kolega novinara, prisustvovali su i državni sekretar zadužen za medije u Ministarstvu kulture Dragan Janjić i poverenik Vlade Srbije za informacije Rodoljub Šabić.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs 11. aprila 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja, u ulazu zgrade u Svetogorskoj, gde je stanovao.Istraga je, posle pada vlasti Slobodana Miloševića, utvrdila da su ga danonoćno pratili pripadnici Državne bezbednosti i da su iznenada, uoči samog ubistva, povučeni sa „zadatka”.

Ćuruvija je ubijen iz automatskog pištolja, najverovatnije „škorpiona”, u trenutku kada je sa svojom prijateljicom Brankom Prpom ušao u pasaž zgrade.

Specijalno tužilaštvo, januara 2007. godine, podnelo je zahtev za sprovođenje određenih istražnih radnji u vezi sa ubistvom Ćuruvije, a istražni sudija je saslušao više od 50 predloženih svedoka na okolnosti tog zločina.

Proces je nastavljen saslušanjem novopredloženih svedoka u vezi sa ubistvom Ćuruvije u pred istražnim sudijom Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu.

Pošto predmet ima oznaku „službene tajne”, javnosti nisu dostupne informacije ko je sve saslušan i šta je ko govorio pred istražnim sudijom.

Tanjug

[objavljeno: 12/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.