Obeležena 95. godišnjica smrti vojvode Putnika

Izvor: Glas javnosti, 17.Maj.2012, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena 95. godišnjica smrti vojvode Putnika

BEOGRAD - Polaganjem venaca na grob vojvode Radomira Putnika u centralnoj aleji na beogradskom Novom groblju danas je obeležena 95. godišnjica smrti tog srpskog vojskovođe.

Na ceremoniji u organizaciji Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije vence su položili predstavnici ministarstva odbrane i rada i socijalne politike, kao i udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920.

Radomir Putnik, prvi visoki oficir Srpske vojske sa činom vojvode, bio je jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << od naznačajnijih vojnih zapovednika i stratega u nacionalnoj novovekovnoj istoriji. Rođen je 24. januara 1847. u Kragujevcu. Tvorac je moderne Srpske vojske koju je osavremenio novim naoružanjem, na ključna mesta je postavio talentovane oficire i nije dozvolio da se politika umeša u vojna pitanja. Zajedno sa Živojinom Mišićem pripremio je sve ratne planove za Balkanske ratove i Prvi svetski rat. Posle Kumanovske bitke 1912. godine postao je prvi srpski visoki oficir sa činom vojvode.

Sa grčkog ostrva Krf 1916. godine, posle povlačewa srpske vojske preko Albanije, otišao je na lečenje u Nicu u Francuskoj, gde je umro godinu dana kasnije, 17. maja 1917. godine. Njegovi potomci preneli su posmrtne ostatke vojvode Radomira Putnika iz Nice i položili ih u posebnoj grobnici u okviru kompleksa beogradskog Novog groblja.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Godišnjica smrti vojvode Putnika

Izvor: RTS, 17.Maj.2012

Obeležena 95. godišnjica smrti vojvode Radomira Putnika odavanjem počasti i polaganjem venaca na grob velikog srpskog vojskovođe...Polaganjem venaca na grob vojvode Radomira Putnika, u Beogradu je obeležena 95. godišnjica njegove smrti...Vence su na grob vojvode Putnika u Aleji zaslužnih građana...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.