Obeležena 73. godišnjica od proboja Sremskog fronta

Izvor: BKTV News, 12.Apr.2018, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena 73. godišnjica od proboja Sremskog fronta

Srbija je oduvek bila na pravoj strani, pa tako i u Drugom svetkom ratu upravo boreći se protiv ideologije nacizma i fašizma, poručeno je na ceremoniji povodom godišnjice.

Državnu ceremoniju povodom obeležavanja 73. godišnjice od proboja Sremskog fronta predvodio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković.

On je podsetio da je punih 175 dana, od 21. oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine vođena >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << bitka u kojoj je u teškim i krvavim borbama na snegu i vetru, poginulo oko 14.000 jugoslovenskih vojnika, 1100 pripadnika Crvene Armije, kao i da je proboj Sremskog fronta označio i okončanje Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije.

Državni sekretar naglasio je da smo zahvaljujući njihovim žrtvama mi ostali slobodni i ponosni van svih blokovskih podela hladnoratovskog razmimoilaženja.

"Moramo slediti put naših predaka tako što ćemo u miru sačuvati našu nezavisnost, jačajući ekonomiju, vojsku i kulturu. Negujmo i unapređujmo međunacionalnu i versku toleranciju jer samo tamo možemo ojačati Srbiju", poručio je Stanković i dodao da smo upravo to dužni svim precima koji su živote dali za našu slobodu.

Nakon ceremonije polaganja venaca i odavanja državnih i vojnih počasti upriličen je prigodan umetnički program.

Ceremoniji su pored predstavnika Vlade i Vojske Srbije, prisustvovali preživeli učesnici ove velike bitke, diplomatski predstavnici zemalja čije su trupe učestvovale u borbama na Sremskom frontu, predstavnici Opštine Šid, SUBNOR-a, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

Dogodilo se na današnji dan, 12. april

Punih stotinu sedamdeset pet dana, od 21. oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine vođena je bitka u kojoj je sa obe strane učestvovalo oko dve stotine pedeset hiljada vojnika. Uz jedinice Jugoslovenske Armije, učestvovale su i trupe Crvene i bugarske Narodne armije, kao i Brigada "Italija". U teškim i krvavim borbama, na snegu i vetru, poginulo je oko trinaest i po hiljada jugoslovenskih vojnika, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore, hiljadu sto pripadnika Crvene Armije, šest stotina trideset pripadnika bugarske Narodne Armije i stotinu šezdeset tri Italijana iz sastava jugoslovenskih jedinica.

Na strani neprijatelja, poginulo je oko trideset hiljada vojnika.

Važno je naglasiti da je proboj Sremskog fronta označio i okončanje Drugog svetskog rata na teritoriji Republike Srbije.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.