Izvor: RTV 5, 15.Sep.2012, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen proboj Solunskog fronta (video)

Na današnji dan, 1918. godine, na Solunskom frontu oko 2000 artiljerijskih cevi oglasilo je početak juriša druge srpske armije, zajedno sa saveznicima, na potezu Soko-Veternik-Dobro polje. Borba se vodila prsa u prsa, pri čemu su udarni deo proboja izneli Srbi. U sklopu obeležavanja ovog važnog datuma u srpskoj istoriji, u Domu vojske je priredjena svečanost sa prigodnim programom.
Preživeli borici, doživotno su prepričavali dogadjaje sa fronta. Poslednji od njih preminuo je 2004. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << godine. Danas njihovi potomci čuvaju uspomenu na svoje dedove, i taj neizbrisivi period srpske istorije.
Teški uslovi koji su vladali Solunskom frontu zabeleženi su i u knjizi istorije, a kolika je bila hrabrost i nepokolebljivost Srpske vojske, i uprkos tome, govori izveštaj koji je francuski maršal Franše d’Epere dao, svojoj vladi pri proboju Solunskog fronta: "Operacije se moraju usporavati jer nema komunikacije radi dobacivanja hrane francuskim trupama koje napreduju, samo srpskim trupama nisu potrebne komunikacije, oni idu kao oluja – napred".

Nastavak na RTV 5...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.