Obeležen Svetski dan borbe protiv zlostavljanja dece

Izvor: RTS, 20.Nov.2015, 05:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Svetski dan borbe protiv zlostavljanja dece

Obeležen Svetski dan borbe protiv zlostavljanja dece u Beogradu tribinom tokom koje su deca i mladi svojim vršnjacima ukazivali na to kako da prepoznaju i reaguju na zlostavljanje i zanemarivanje.
Članovi Kluba za zdrave promene, grupa koja okuplja decu i mlade sa smetnjama u razvoju, i Dečji informativno kulturni servis DX, grupe dece i mladih aktivne pri Centru za prava deteta ukazali su svojim vršnjacima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako da prepoznaju šta je zlostavljanje i zanemarivanje i kako mogu da reaguju ako se nađu u situaciji u kojoj se ona dešava.
Predstavljeni su i stavovi njihovih vršnjaka o tome kako oni vide svoju ulogu u unapređenju zaštite dece od zlostavljanja, šta misle da država i lokalna zajednica mogu dodatno da urade po ovom pitanju.
Tokom tribine, koja je prevashodno organizovana za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, kao i za decu iz redovne populacije, diskutovalo se o tome kako se sve može unaprediti njihova zaštita od zlostavljanja i zanemarivanja.
Direktorka Centra za prava deteta i Milena Golić Ružić rekla je da su deci i mladima sa smetnjama u razvoju često ugrožena prava i u takvim situacijama najčešće drugi govore i odlučuju umesto njih.
''Iz tog razloga važno je da se deca i mladi sa smetnjama u razvoju osnaže za samozastupanje. Ovo je naročito važno kada govorimo o pravu deteta da bude zaštićeno od zlostavljanja i zanemarivanja'', rekla je Golić Ružić.
Navodeći da deca i mladi često ne prepoznaju ovakve situacije, o tome ćute i obično misle da su oni sami krivi za to što im se dešava, ona je istakla da je kao prvi korak u prevenciji važno raditi sa decom i mladima sa smetnjama u razvoju da prepoznaju šta je zlostavljanje i zanemarivanje i kako da se u takvim situacijama zaštite, s obzirom na to da su oni u pet puta većem riziku da dožive nasilje u odnosu na decu iz opšte populacije.
Zaštitnik građana i zamenica zaštitnika građana za prava deteta Saša Janković i Gordana Stevanović dodali su da je primena slova i duha postojećih zakona ključna za istinsko poštovanje prava deteta nego donošenje iznova novih.
"Podrška detetu žrtvi mora biti u centru pažnje države i društva, umesto što se zadovoljavamo kažnjavanjem kršitelja prava, a i to često izostaje", upozoravaju iz te institucije. 
Povodom Svetskog dana deteta pokrajinski ombudsman rekao je da je obrazovna, zdravstvena i socijalna zaštita dece i dalje nedosledna, nedovoljna i neadekvatna u praksi, uprkos pomaku rada nadležnih institucija. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.