Obeležen Dan Mašinskog fakulteta

Izvor: RTS, 28.Okt.2017, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan Mašinskog fakulteta

Dan Mašinskog fakulteta i 69 godina samostalnog rada obeleženi su danas svečanom akademijom, uz eminentne goste iz zemlje, regiona i inostranstva.
Dekan Mašinskog fakulteta Radivoje Mitrović istakao je da se danas na njegovom fakultetu slavi 69 godina samostalnog rada i 144 godina otkako je na Univerzitetu u Beogradu, u trendu tadašnje modernizacije visokoškolskog obrazovanja uveden novi predmet - izučavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mehanike i mašina.

"Iduće godine slavimo veliki jubilej, 70 godina samostalnog rada, kada smo daleke 1948. od Elektrotehničkog postali Mašinski. Blisko i sa zadovoljstvom sarađujemo sa našim bratskim Elektrotehničkim fakultetom, zato smo i ovako uspešni u visokom obrazovanju, jedni druge cenimo i jedni od drugih učimo, stalno se nadopunjavamo, harmonizujemo odnose, zajednički se razvijamo", rekao je Mitrović.
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, koga je dekan predstavio kao bivšeg studenta i "jednog od najboljih izdanaka ove kuće", rekao je da se sa zadovoljstvom seća vremena, kada je na katedri za proizvodno mašinstvo slušao predmete koji su u to vreme za njegove kolege i njega imali "čudne nazive", poput Proizvodne kibernetike, kompjuterski integrisanih sistema, industrijskih robota, kompjuterske grafike...
"Tada smo prvi put slušali i o veštačkoj inteligenciji, ali to je zaista tada bilo mnogo daleko od nas. Tada smo prvi put učili i o sistemima veštačkog gledanja. To mi se tada činilo kao neka daleka budućnost, koju možda, za svog života, nećemo dostići, ali danas je to vrlo aktuelno i tema je ne samo u svetu, već ovde u Srbiji i to je tema koju vodim kao ministar sa kolegama iz EU, SAD, Rusije i Kine", rekao je Popović.
Kako je dodao, svaki sastanak počinje i završava govoreći o digitalizaciji industrije, kibernetizaciji proizvodnih procesa, industrijskoj robotici, veštačkoj inteligenciji, fabrikama budućnosti.
"Dočekali smo taj dan kada je to za nas svakodnevno", rekao je Popović i dodao da je danas "veliki praznik", budući da Mašinski fakultet obeležava 69 godina postojanja, kao i 144 godine visokoškolske nastave u toj oblasti u Srbiji.
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da sa ogromnim poštovanjem stoji pred ljudima koji su dali "nemerljiv doprinos u razvoju naše zemlje", u veoma teškim, izazovnim vremenima i čestitao je Dan fakulteta.
"Duboko verujem da još od 1884. godine i prvog agregata u Kragujevcu i od prve termoelektrane 1893. godine, teče kontinuirana i velika saradnja između mašinstva i energetskog sektora i to je za nas od kapitalnog značaja", rekao je Antić.
Mašinski fakultet i mašinska struka, naglašava, dala je ogroman doprinos razvoju svih velikih projekata u ovoj državi.
"Mogu slobodno da kažem - da nije bilo mašinskih inžinjera, Mašinskog fakulteta, teško da bismo razvili projekte kao što je Đerdap, TENT u Obrenovcu, Kostolac, Kolubara i sve ono što i dan-danas predstavlja ključni, kapitalni element našeg elektroenergetskog sistema", rekao je Antić.
Gradski menadžer Goran Vesić, koji je primio Zahvalnicu Mašinskog fakulteta, naglasio je da su veze grada Beograda i Mašinskog fakulteta neraskidive, te da je taj fakultet svakodnevno prisutan u projektima glavnog grada.
"Vaši studenti i vaše znanje dobrodošli su Beogradu, neophodni su i hvala vam na doprinosu da ovaj grad postane bolji i uređeniji", rekao je Vesić.
Kako je dodao, poslednjih godina, grad je počeo da uređuje platoe ispred fakulteta, tako je učinjeno na Pravnom, na FPN-u, a rekao je da će se dogovoriti sa dekanom da se plato ispred Mašinskog uredi sledeće godine, za 70 godina fakulteta.
"Hvala vam i na doprinosu koji ste dali za NT Park u Beogradu, gde su danas 54 kompanije i više od 560 stručnjaka, a sve to je po modelu inkubatora sa ovog fakulteta, modelu koji ste vi razvili. Hvala vam na doprinosu da ovaj grad postane bolji i uređeniji", zahvalio je gradski menadžer.
Obratili su se ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i profesori Mašinskog fakulteta, a svečanosti su prisustvovali i dekani Mašinskih fakulteta iz Novog Sada, Niša, Kragujevca, Kraljeva, Podgorice, Istočnog Sarajeva, Banja Luke.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.