OTROVALO SE TRIDESETERO OSNOVACA NA GOČU

Izvor: Kurir, 10.Okt.2010, 21:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTROVALO SE TRIDESETERO OSNOVACA NA GOČU

BEOGRAD - Zbog stomačnih tegoba petoro učenika osnovne škole u selu Ratina kod Kraljeva, koji su boravili u školi u prirodi na Goču, smešteno je na Dečje odeljenje Zdravstvenog centra Studenica.

Dežurni pedijatar dr Jelena Živković izjavila je da je ukupno obolelo tridesetak dece, a da je zdravstveno stanje petoro dece, koja su juče i tokom noći smeštena u bolnici, zadovoljavajuće.

Doktorka Svetlana Obradović rekla je da su deca dovedena sa simptomima povraćanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pojedina i sa retkom stolicom i blažom temperaturom. Deca su dobro reagovala na terapiju, tako da je kod svih brzo stabilizovano zdravstveno stanje.

Obolela deca su uzrasta od prvog do trećeg razreda i u Dečjem odmaralištu na Goču kod Kraljeva boravila su od prošlog vikenda.

Epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje u Kraljevu dr Vladan Šaponjić kaže da je obolela četvrtina učenika koja je boravila u ovom objektu, tako da se može govoriti o epidemiji, ali još uvek ne i o uzroku.

"Moramo sačekati laboratorijske analize da bismo otkrili uzrok i put ulaska infekcije", rekao je Šaponjić. Prema njegovim rečima, Dečje odmaralište nije zatvoreno, jer nisu uočeni propusti u radu. "Uzeto je nekoliko uzoraka namirnica koje su zatečene u objektu, mikrobiološka ispitivanja su u toku, a prvi rezultati se očekuju početkom nedelje", istakao je Šaponjić.

Simptomi nisu bili jaki. Za sada ne znamo šta ih je izazvalo, niti koji je ulazni put. U objektu Dečjeg odmarališta nisu utvrđene nepravilnosti: sve namirnice su u okviru roka upotrebe i organoleptički ispravne, osoblje ima sanitarne potvrde, nije bilo problema u vodosnabdevanju.

Direktorka Dečjeg odmarališta "Dobre vode" Katarina Vasiljević, rekla je kako nema panike među roditeljima i da već danas primaju novu grupu dece u odmaralište.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Posle rekreativne nastave petoro učenika u bolnici!

Izvor: Press, 11.Okt.2010, 00:06

Tridesetak đaka iz osnovne škole u selu Ratina kod Kraljeva, koji su bili na rekreativnoj nastavi na Goču, tokom vikenda je obolelo od stomačne infekcije kojoj se još ne zna uzrok Njih petoro, uzrasta od prvog do petog razreda, bilo je hospitalizovano...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.