O spomeniku žrtvama Srebrenice u BG

Izvor: B92, 11.Mar.2011, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O spomeniku žrtvama Srebrenice u BG

Beograd -- Pokretači inicijative za podizanje spomenika žrtvama genocida u Srebrenici zatražili da Skupština Beograda zahtev za dodelu lokacije uvrsti u redovnu proceduru.

Pismo sa ovim zahtevom je upućeno gradonačelniku Draganu Đilasu i odbornicima Skupštine grada Beograda.

U pismu se podseća da je Inicijativa za podizanje spomenika ubijenima u Srebrenici pokrenuta 7. jula 2010. godine, povodom 15. godišnjice genocida, akcijom "Par cipela-jedan život", u Knez Mihailovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ulici.

Cilj inicijative je, kako kažu, prikupljanje 8.372 para cipela i isto toliko poruka članovima porodica ubijenih, koje će biti osnova za izgradnju trajnog spomenika u Beogradu.

Pored toga, inicijatori navode da im je cilj "da uz podršku gradskih vlasti, u Beogradu stvore prostor za umetničku i svaku drugu refleksiju o odgovornosti za dogadjaje u bliskoj prošlosti."

Oni su podsetili da su 11. novembra 2010. predlog dostavili predstavnicima Skupštine grada Beograda i članovima Sekretarijata za kulturu i Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova, od kojih su tražili podršku, ali još nisu dobili nikakav odgovor.

"Naš zahtev je bio zvaničan, te s toga zahtevamo zvaničan odgovor", insistiraju inicijatori navodeći da će "priroda odgovora pokazati da li je interes predstavnika vlasti za diskontinuitet sa prethodnim režimom suštinski ili samo formalan".

Oni su najavili da će svakog 11. dana u mesecu, "dok majke i žene Srebrenice stoje na trgovima, tražeći istinu i pravdu za svoje najmilije", podsećati vlasti Beograda na njihovu obavezu.

Inicijativu su pokrenuli: nevladine organizacije "Žene u crnom" i Centar za kulturnu dekontaminaciju, "Dah teatar", "Dežurni tim Art-klinike" i umetnička grupa "Škart", umetnici Ana Vilenica, Biljana Rakočević, Milica Tomić, Saša Stojanović i psihoanalitičar Branimir Stojanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.