Izvor: B92, 04.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"O radiodifuziji na prvoj sednici"

Beograd -- Predrag Marković kaže da je predsednik Republike dužan da potpiše Zakon o radiodifuziji, ukoliko bude ponovo izglasan.

Predsednik parlamenta kaže da u tom slučaju zakon stupa na snagu. Marković je kazao da će se o izmenama Zakona o radiodifuziji parlament ponovo izjašnjavati na prvoj redovnoj sednici koju zakažu poslanici ili predsednik. Usvojene izmene zakona predsednik Srbije Boris Tadić nije potpisao, a OEBS i Evropska komisija kritikovali su neke odredbe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao neusklađene sa standardima Saveta Evrope.

Marković je rekao da bi se izmene Zakona o radiodifuziji sigurno našle na prvoj sednici parlamenta da su je zakazali poslanici, ali da Ustav ne obavezuje Vladu ni na jedan način da predloži takav dnevni red.

On je rekao da zakon može i da ne bude ponovo izglasan i da je u tom slučaju moguće da isti predlagači podnesu drugačije izmene i da on ponovo bude u proceduri. "Ja nisam glasao za taj zakon, ali sam ga potpisao pet minuta posle izglasavanja, jer je to obaveza predsednika Skupštine", rekao je Marković i objasnio da nije glasao principijeno, zbog odredbe koja predviđa da se deo nadležnosti parlamenta premešta na neki drugi nivo.

NUNS organizuje raspravu o izmenama Zakona

Nezavisno udruženje novinara Srbije organizovaće javnu raspravu o izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji o kojima će se poslanici Skupštine Srbije ponovo izjašnjavati na narednoj sednici.

Predsednica NUNS-a Nadežda Gaće rekla je da to udruženje pokušava da pokaže kako bi trebalo da izgleda javna rasprava o važnim izmenama kojima se ograničava sloboda medija i sloboda informisanja.

Skup će biti održan u narednih desetak dana u Beogradu i na njega će biti pozvani i predstavnici OEBS-a, Saveta Evrope, ministar kulture Dragan Kojadinović i predstavnici Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.