Izvor: B92, 19.Jun.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O izbeglima se ne govori dovoljno

Beograd, Novi Sad -- Rešenje za Kosovo mora da uključi i trajno rešavanje problema oko 206.000 interno raseljenih sa Kosova, navodi UNHCR povodom 20. juna, Svetskog dana izbeglica.

Oni predstavljaju taoce političke situacije, ocenjeno je na okruglom stolu visokog komeserijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR). Šef odeljenja za pravnu zaštitu kancelarije UNHCR-a u Beogradu Džon Endrju Jang rekao je da je međunarodna zajednica "posebno odgovorna" za vraćanje prava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i imovine raseljenih.

On je rekao da su Romi, Aškalije i Egipćani najugroženija grupa raseljenih sa Kosova jer nisu ostvarili pravo na državljanstvo i druga dokumenta.

Predstavnik UNHCR-a u Srbiji Davor Rako kazao je da se u Srbiji ne govori dovoljno o problemima interno raseljenih i da ne postoji državna institucija koja se na ozbiljan način bavi rešavanjem njihovih problema.

"Poražavajući je katastrofalno loš učinak povratka na Kosovo", rekao je Rako i dodao da se, prema podacima UNHCR-a, na Kosovo vratilo 18.000 raseljenih, ali da je, u međuvremenu, taj broj verovatno smanjen jer proces nije bio održiv.

Izvršna direktorka nevladine organizacije "Praksis" Ivanka Kostić ocenila je da je nezamislivo da u 21. veku neko ne može da ostvari svoja prava i da bude priznat pred zakonom, kao što je slučaj sa Romima raseljenim sa Kosova.

Kostićeva je ocenila da ni u novom nacrtu Zakona o matičnim knjigama, koji bi trebalo da bude predložen Skupštini Srbije, nije sistemski rešen problem tih osoba.

Ona je ukazala i na problem pristupa imovinskim pravima na Kosovu ističići da postoji "nevoravatan broj" primera uzurpirane imovine.

Na okruglom stolu o pravnoj zaštiti i pristupu pravima, koji je održan povodom Svetskog dana izbeglica, rečeno je da je u Srbiji broj osoba sa izbegličkim statusom sa 550.000 od 1996. godine smanjen na oko 100.000.

Kancelarijama UNHCR-a u svetu i u Srbiji prošle godine upućeno je ukupno 75.000 novih molbi za dobijanje izbegličkog statusa. Na skupu je rečeno da u svetu u ovom trenutku postoji 67 miliona izbeglih, kao i da je taj broj u poslednje dve godine u porastu.

Vojvodina zbrinjava izbeglice

Najugroženije izbegličke porodice trebalo bi u Vojvodini da budu zbrinute u sledeće dve godine, a očekuje se da će do 2012. pitanje izbeglištva u pokrajini biti potpuno rešeno, preneo je Pokrajinski sekretarijat za informacije.

U zajedničkom saopštenju povodom Dana izbeglica 20. juna, Savet za izbegla, prognana i raseljena lica koji deluje pri Izvršnom veću Vojvodine i pokrajinski poverenik za izbeglice istakli su da je još mnogo problema ostalo da se reši u toj oblasti.

U Vojvodini trenutno živi oko 60.000 osoba u statusu izbeglih, prognanih i raseljenih od kojih je njih 13.300 raseljeno sa Kosova, dok su ostali uglavnom izbegli i prognani iz Hrvatske i BiH.

Ako se obuhvate i oni koji su u međuvremenu izgubili izbeglički status, u pokrajini je ukupno 142.000 takvih stanovnika, a tri četvrtine njih su izbeglice i prognanici iz Hrvatske.

Kako je ocenjeno u saopštenju, socijalni status onih koji su u međuvremenu dobili državljanstvo Srbije nije se bitnije promenio i oni moraju da uživaju posebnu brigu društva.

Imajući u vidu da je polovina izbeglica smeštena u Vojvodini, kao i da je svaki 15. stanovnik izbeglo, prognano ili raseljeno lice, pokrajina poklanja posebnu pažnju rešavanju tog problema.

Izvršno veće kontinuirano ostvaruje programe i aktivnosti stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja, pomoći u integrisanju kao i u povratku onih koji su odlučili da se vrate u mesto prethodnog boravka.

Značajna je i saradnja pokrajinske vlade sa povratničkim sredinama i državnim organima u zemljama porekla izbeglih, prognanih i raseljenih, radi bržeg otklanjanja prepreka u rešavanju mnogobrojnih statusnih pitanja.

Izuzetno je važno da svi državni organi u zemljama porekla stvore uslove za bezbedan i ekonomski održiv povratak, ali i da se u najskorije vreme reši pitanje oduzete imovine, obnove, penzija, tajnih optužnica i poštovanja osnovnih ljudskih prava, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za nevoljnike, krizi nikad kraja

Izvor: Glas javnosti, 20.Jun.2008, 09:37

BEOGRAD - Prema podacima Agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), Srbija je jedina zemlja u Evropi koja ima problem sa dugotrajnom izbegličkom krizom. Iako je broj izbeglica smanjen sa 550.000, koliko ih je bilo 1996. godine, na svega 100.000, koliko ih ima sada, rešavanje njihovog statusa...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.