Izvor: B92, 04.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo zagađenje - reke Despotovice

Gornji Milanovac, Knjaževac -- Reka Despotovica kod Gornjeg Milanovca zagađena je i postoji ozbiljna opasnost za stanovnike mesta Brđani.

Načelnik opštinske uprave Gornji Milanovac Dragan Vučićević kaže za B92 da se rezulatati laboratorijske analize uzorka vode očekuju do kraja nedelje, kada bi trebalo da se zna i ko je zagađivač.

"Obzirom na to da je konstatovano zagađenje koje je izazvalo opštu opasnost, jer je došlo do uginuća životinjskog i biljnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sveta u ovoj reci i predstavlja opštu opasnost za ljude koji su koristili tu vodu za zalivanje bašta u naselju Brđani smo podneli krivičnu prijavu protiv NN izvršioca, zbog učinjene radnje zagađenja reke", kaže Vučićević.

Zbog velikog prisustva bakterija fekalnog porekla od danas je zabranjeno i kupanje u reci Vlasini. Načelnik inspekcije u Leskovcu Goran Stamenković kaže da utvrđeno da se u vodi nalazi enormna količina bakterija, poput ešerihije koli i streptokoka.

Tolika bakteriloška zagadjenost vode može da izazove mnogobrojne posledice po kupače, pa će zabrana trajati dok se ne pronadju zagadjivači i voda u reci Vlasina ne dovede u ispravno stanje.

Knjaževac: Privremena zabrana rada

Zbog zagađenja reke Timok privremeno zabranjen rad knjaževačkim preduzećima Džervin Kop Komerc, Džersi, Stokoimpeks i Venus.

"Rešenja su usledila posle velikog uginuća ribe 29. juna u Svrljiškom i Belom Timoku, izazvanog povećanom količinom amonijaka i velikog organskog zagađenja koje je svelo količinu slobodnog kiseonika u vodi na minimum", saopštilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Ovo je prvi put od formiranja tog ministarstva da je privremeno zabranjen rad preduzećima za koja postoji osnovana sumnja da su zagadila rečni tok, piše u saopštenju.

Ministarstvo navodi da će preduzeće Džervin Kop Komerc, koje se bavi preradom višanja, i Džersi, koje proizvodi sir, morati da obustave rad dok ne dostave podatke o ispitivanju ispravnosti uređaja sa amonijakom, kao i o efikasnosti uređaja za prečišćavanja otpadnih voda.

Kako se navodi, klanici Stokoimpeks privremeno se zabranjuje rad, dok ne dostavi podatke o efikasnosti uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, a Venusu, koji prerađuje i konzervira voće i povrće, privremeno se zabranjuje ispuštanje otpadnih voda na zemljište, sve dok ne dostavi podatke o ispitivanju i uticaju otpadnih voda.

Protiv preduzeća za koje se utvrdi da je izazvalo uginuće ribe, prema navodima Ministarstva za zaštitu životne sredine, biće podneta prijava za privredni prestup, za koji je maksimalna predviđena kazna tri miliona dinara.

Inspektor je rešenja o privremenom zaustavljanju tehnološkog procesa uručio u prisustvu ministra za zaštitu životne sredine Saše Dragina, koji je danas u poseti Knjaževcu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.