Novo groblje kao turistička atrakcija

Izvor: RTS, 16.Feb.2019, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo groblje kao turistička atrakcija

Novo groblje u Beogradu, proglašeno 1983. godine za kulturno dobro od velikog značaja, od 2004. je i član Udruženja kulturno značajnih grobalja Evrope. Izaziva i sve veću pažnju javnosti, a posebno turista zbog spomenika velike kulturno-istorijske i umetničke vrednosti, ali i priča o znamenitim ličnostima u čiju čast su postavljeni.
Oko spomenika Čiča Iliji Stanojeviću su arhitekte, građevinari >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i najbolji kamenoresci. Obnavlja se spomenik postavljen 1931. godine. Bista srpskog glumca, ujedno prvog srpskog režisera, delo je vajara Marka Brežanina.

"Nema nikakve izmene u prvobitnom izgledu ili kako je napravljen, nego dotrajale delove devastirane delove zamenjujemo novim, identičnim kakvi su bili i posle toga vraćamo nazad. Sve ovo što radimo, radimo u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture,", navodi arhitekta Georgije Krstanovski.
O bistama, skulpturama, bareljefima i grobnicama stalno brine ekipa stučnjaka preduzeća "Pogrebne usluge".
"Aleju velikana koja je izuzetno značajna, gde su grobnice Nikole Pašića, Serdar Janka Vukotića i mnogih drugih ličnosti, u potpunosti smo rekonstruisali. Takođe smo Aleju zaslužnih građana proširili i apsolutno smo na istom nivou sa evropskim standardima. Ugradili smo u poslednje vreme i kju-er kodove na grobnice značajnih ličnosti", kaže direktorka Sektora za pravne poslove Bojana Kisin.
Organizovani obilasci i sećanje na zaslužne ljude
Prostor Novog groblja ispunjava oko 1.500 vajarskih dela više od 130 umetnika različitih generacija.
Organizovani obilasci zgodna su prilika da se otkrije po neka skrajnuta zanimljiva priča, i na taj način oživi sećanje na ljude koji su doprinosili ugledu naše zemlje i društva.
Istoričarka umetnosti Violeta Obrenović ističe ture koje su bile posvećene Prvom svetskom ratu – što srpskim vojskovođama, što srpskim heroinama učesnicama tog rata.
"Potom bi izdvojila ture koje su se odnosile na donatore i zadužbinare i ono što je postala tradicionalna tura, satkana od duše i uma posvećena znamenitim Srpkinjama i turu velike ljubavi srpskih velikana", kaže Obrenovićeva.
Osim redovnih obilazaka, tokom proleća i jeseni JKP "Pogrebne usluge" uvelo je i ture za đake osnovnih i srednjih škola.
Učestvuje u manifestacijama: Noć muzeja, Beogradska internacionalna nedelja arhitekture "Bina", Dani kulturne baštine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.