Izvor: B92, 09.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo finansiranje, manje školarine?

Beograd -- Zakon o visokom obrazovanju uvodi novi način finansiranja, za koji resorni ministar kaže da će smanjiti školarine.

Prema zakonu, rektori će direktno pregovarati sa Ministarstvom prosvete o budžetu za fakultete. Ministar prosvete Slobodan Vuksanović sastao se sa rektorima državnih univerziteta i najavio da će za nekoliko meseci potpisati ugovor o načinu finansiranja u visokoškolstvu. On kaže da će biti više novca za fakultete, pa će time biti smanjene školarine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prema njegovim rečima, tekst ugovora o finansiranju visokoškolskih ustanova trebalo bi da bude spreman u narednih mesec dana.

On je naveo da bi kada se utvrdi tekst ugovora, njega trebalo da potpišu i predsednik Vlade i rektori univerziteta. "Njime bi trebalo jednom za svagda da se sistematizuje finansiranje visokog obrazovanja", rekao je Vuksanović.

On je dodao da će ubuduće iz budžeta Srbije biti izdvajana samo sredstva za neke nepredviđene troškove na državnom univerzitetu.

Rektor Beogradskog univerziteta, Branko Kovačević, kaže da novi zakon predviđa autonomiju, ali i obaveze univerziteta.

"Mi hoćemo da imamo sistem koji je kompatibilan sa sistemom koji postoji u Evropi. Univerzitet je pravni subjekt, a finansiranje ide preko univerziteta. Ministarstvo komunicira sa univerzitetom, što je lakše. Ministarstvo se više ne bavi pojedinačnim fakultetima", kaže on.

Pomoćnik ministra prosvete za finasije, Slavko Karavidić, rekao je da novi način finansiranja ne predviđa finansiranje fakulteta, već studijskih programa.

"Do sada je za jednog studenta iz budžeta Srbije izdvajano između 110.000 i 320.000 dinara u zavisnosti koji fakultet pohađa", naveo je Karavidić.

Do formiranja nove vlade rektori treba da dostave predloge o novcu potrebnom za univerzitete, nakon čega će potpisati i ugovor sa predsednikom Vlade Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.