Novinarima uručene optužnice

Izvor: Politika, 19.Okt.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinarima uručene optužnice

Sudski progon Milorada Bojovića i Jelene Spasić zbog teksta o nespremnosti Srbije za rat pisanog na osnovu poverljivog dokumenta

Novi Sad – U Osnovnom tužilaštvu u Novom Sadu juče je uručena optužnica Miloradu Bojoviću, glavnom i odgovornom uredniku (ovih dana ugašenog) novosadskog dnevnog lista „Nacionalni građanski”, koji se zajedno sa Jelenom Spasić, dopisnicom iz Beograda, tereti za odavanje službene tajne i pomaganje učiniocu posle izvršenog krivičnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dela. Dvoje novinara će odgovarati pred sudom zbog tekstapod naslovom „Državni organi potpuno nespremni za rat” od 6. juna, u kojem su preneti delovi „Izveštaja o stanju priprema za odbranu Srbije”.

Radilo se o poverljivom dokumentu (sa oznakom službene tajne), koji je u neizmenjenom obliku stigao na zatvorenu sednicu Odbora za bezbednost Skupštine Srbije, i to nakon pet dana pošto ga je novosadski list objavio!

Sudski progon novinara, koji su odbili da saopšte izvor podataka, naišao je ovih dana na oštru osudu kako domaćih (UNS, NUNS, NDNV), tako i međunarodnih novinarskih udruženja (IFJ, EFJ).Peticiju UNS-a do sada je potpisalo preko 320 kolega.

Jučerašnje uručenje optužnice u Novom Sadu takođe je privuklo veliku pažnju elektronskih i pisanih medija, a kolege koje su se solidarisale sa Bojovićem i Spasićevom ispred suda su držali transparent sa napisom „Svi smo mi državni neprijatelji”, ukazujući da se u situaciji u kojoj su dvoje optuženih već koliko sutra može naći svako ko se u Srbiji bavi novinarskom profesijom.

– Poenta izveštaja, a time i objavljenog novinskog teksta, jeste da naša zemlja nije spremna za rat. Podizati optužnicu zbog odavanja takve „tajne” protivi se elementarnoj logici. Novinare će početi da optužuju i što pišu da živimo loše, da su male plate, ili da se ne grade putevi, a to su opštepoznate činjenice u Srbiji – kaže Bojovićev pravni zastupnik Dragoljub Martinović.

On navodi da je materijal koji je objavljen u „Nacionalnom građanskom” bio dostavljen poštom poslanicima Skupštine Srbije. Tužilaštvo je, prema njegovim rečima, veoma zainteresovano da sazna ko je „Nacionalnom građanskom” dostavio poverljivi akt, pa će biti interesantno da li će svih 250 narodnih poslanika biti pozvano u svojstvu svedoka da se izjasne da li su primili izveštaj i da li su ga dali novinarima.

– Mada Zakon o javnom informisanju štiti izvor informacija, ovde se traži da on bude imenovan, što predstavlja vraćanje unazad u pravima na slobodu štampe – rekao je Martinović, koji ističe da Bojović i Spasićeva nikada nisu saslušani u statusu osumnjičenih, već je optužnica podignuta po hitnom postupku, bez istrage, iako im se na teret stavljaju veoma teška krivična dela.

Optuženi novinar Milorad Bojović naglašava da se predstojećeg suđenja ne plaši, ali da misli da je čitav ovaj proces na neki način montiran.

– Sloboda medija je osnov svakog demokratskog društva. Ukoliko se novinari optužuju zato što su radili svoj posao, onda nema govora ni o demokratiji, ni o ulasku naše zemlje u Evropsku uniju – izjavio je Bojović nakon izlaska iz novosadske Palate pravde.

On je još jednom istakao da ni pod kakvim pritiscima neće odati izvor informacije, a ukoliko bude osuđen i iscrpi sve mogućnosti pravnog leka, za zaštitu će se obratiti međunarodnom Sudu u Strazburu.

Miroljub Mijušković

objavljeno: 20.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.