Novinari isterani sa sednice Skupštine

Izvor: Glas javnosti, Beta, 17.Feb.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari isterani sa sednice Skupštine

KULA - Novinare nekoliko redakcija obezbeđenje je izbacilo iz sale u kojoj se juče održavala sednica Skupštine opštine Kula, a potom su privedeni i u policiju.

NUNS i NDNV osudilo nasilje nad novinarima

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara

Vojvodine (NDNV) najsoštrije su osudili nasilje nad novinarima, koje se,

kako se navodi, dogodilo tokom zasedanja Skupštine opštine u Kuli i od

nadležnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << organa zatražili da kazne napadače.

- Izveštači su mirno sedeli na sednici i ni na koji način nisu remetili

njen rad. Kao razlog za nasilno sprečavanje novinara da obavljaju svoj

posao opštinari su naveli da oni nisu imali akreditacije, iako je reč o

novinarima koji godinama redovno izveštavaju sa sednica kulske skupštine

i koji su dobili uredan poziv i za ovu sednicu - navedeno je u

saopštenju NDNV.

NUNS i NDNV zahtevaju od nadležnih organa da kazne napadače na novinare i

u saopštenju navode da će o tom drastičnom kršenju slobode izražavanja

obavestiti državne institucije i međunarodne organizacije.

Kako je rečeno u Opštini Kula, novinari su izbačeni zbog kasno podnetog zahteva za akreditovanje, pa da je nakon nekoliko molbi da napuste Skupštinu, koje novinari nisu poslušali, angažovano skupštinsko obezbeđenje.

Novinar Televizije Kula Dragan Jovanović rekao je da mu je, pošto je odbio da napusti sednicu nakon molbe, upućena pretnja, dok je njegov kolega, dopisnik novosadskog Dnevnika Niko Perković, rekao da je obezbeđenje fizički nasrnulo na njega i da je bukvalno "iznet iz skupštinske sale".

- Došao sam jutros na sednicu kada mi je prišao predsednik skupštine Željko Kovač i pitao me da pokažem novinarsku legitimaciju. Pošto nisam imao posebnu skupštinsku akreditaciju tražio je od mene da napustim zgradu - rekao je Perković.

On tvrdi da već sedam godina izveštava iz skupštine i da nikada nije imao sličnih problema, te da je dobio uredan poziv na skupštinu u kojem nije bilo navedeno da je potrebna posebna legitimacija.

- Prišlo mi je obezbeđenje i počeli su da me čupaju, psuju i bukvalno su me izgurali u hol gde je čekala policija. Priveden sam u policiju, zajedno sa još jednim kolegom iz lokalne televizije, da dam izjavu jer je neko iz skupštine prijavio da sam remetio javni red i mir - rekao je Perković.

Opština Kula je krajem prošle godine usvojila Pravilnik o načinu i obezbeđivanju javnosti rada na sednicama Skupštine opštine Kula, koji je po ocenama javnosti diskriminišući za novinare i novinarski posao.

Malo je čudno da je akter u svemu ponovo novinar Dnevnika Niko Perković, čovek koji uvredljivo dobacuje prolaznicima po Vrbasu, a kada mu neko odgovori, pokreće tužbu... Nema čovek pametnija posla, pa patentirao metod...

Muljanje ne podnosi svedoke, posebno ne novinare.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.