Novi zakon skraćuje vreme suđenja

Izvor: Blic, 14.Jul.2011, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon skraćuje vreme suđenja

BEOGRAD - Novi zakon o parničnom postupku koji bi trebalo da se pred poslanicima Srbije nadje u septembru, izmedju ostalog, predvidja i uvodjenje obaveze da sud odredi vremenski okvir u kom će sudjenje trajati, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Prema njegovim rečima, odredjivanje roka koliko sudjenje može da traje trebalo bi da onemogući beskrajno parničenje i doprinese efikasnijem sudskom postupku.

Homen je, otvarajući javnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << praspravu o Nacrtu zakona o praničničom posupku u Palati Srbija, rekao da su taj propis i Zakon o krivičnom postupku ključni za efikasnost sudskog postupka.

"Veliki broj parničnih postupaka zahteva da se donese zakon koji će doprineti efikasnijem sudjenju i ostvarivanju prava na sudjenje u razumnom zakonskom roku", kazao je Homen.

On je rekao da će zakonom biti predvidjeno pravilo "monokratnog sudjenja" što podrazumeva da po pravilu sudi sudija pojedinac, a da se u izuzetnim slučajevima sudi u veću.

Zakon predvidja novine u u oblasti zvodjenja i dužine veštačenja, rekao je Homen i dodao da će zakon uvesti i moderne tehnologije u rad sudova - podnesci će moći da se dostavljaju elektronskim putem, a biće uvedeno audio i video snimanje sudjenja umesto vodjenja zapisnika.

Homen je istakao da su u zakon ugradjene evropske direktive i da je radna grupa prilikom izrade nacrta pregledala zakone držva u regionu i nekih članica EU, poput Nemačke, Austrije i Švajcarske.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skraćuje se vreme suđenja

Izvor: Radio 021, 14.Jul.2011

Novi zakon o parničnom postupku koji bi trebalo da se pred poslanicima Srbije nadje u septembru, izmedju ostalog, predvidja i uvodjenje obaveze da sud odredi vremenski okvir u kom će sudjenje trajati.

Nastavak na Radio 021...

Suđenja će dobiti rok trajanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jul.2011

BEOGRAD -..Pred poslanicima skupštine Srbije u drugoj polovini septembra trebalo bi sa se nađe predlog novog Zakona o parničnom postupku, koji će dovesti do efikasnijeg postupanja jer će se na njegovom početku odrediti vremenski okvir koliko će trajati, rečeno je danas na predstavljanju nacrta...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Novi ZPP skraćuje suđenja

Izvor: Danas, 14.Jul.2011

Novi zakon o parničnom postupku koji bi trebalo da se pred poslanicima Srbije nađe u septembru, između ostalog, predviđa i uvođenje obaveze da sud odredi vremenski okvir u kom će suđenje trajati, izjavio je juče državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Nastavak na Danas...

Političarima zatvor za štetu državi

Izvor: B92, 15.Jul.2011, 02:10

Beograd -- Funkcioneri koji svojim nestručnim, nemarnim i neodgovornim ponašanjem nanesu imovinsku štetu državi mogli bi i u Srbiji uskoro da idu u zatvor...Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde i predsednik radne grupe za izmenu Krivičnog zakona, potvrdio je da će tokom leta biti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.