Izvor: B92, 09.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon o bezbednosti saobraćaja

Beograd -- Nacrt zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima od juče je dostupan javnosti.

Zakon je predložilo Ministarstvo za kapitalne investicije, a javna rasprava trajaće najmanje mesec dana. U Ministarstvu očekuju reakcije MUP-a, Auto-moto saveza, auto-škola i drugih stručnih organizacija. Očekuju se i sugestije građana, koji će od utorka moći da ih pošalju na sajt Ministarstva za kapitalne investicije, čija će adresa biti objavljena narednih dana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Predlog zakona će se pred poslanicima naći na jesen. Nacrt zakona o bezbednosti saobraćaja predviđa brojne izmene i novine, a najviše ih je u kaznenim odredbama. Pored dosadašnji novčanih kazni, Nactom zakona je predviđeno uvođenje kaznenih poena, koji imaju za cilj praćenje ponašanja svakog vozača preko Agencije za bezbednost saobraćaja. Vozač koji u roku od dve godine sakupi 18 poena privremeno gubi pravo na dozvolu, a moguće je dozvolu izgubiti i trajno.

Naplaćivanje isključivo novčanih kazni za prekršaje u saobraćaju pokazalo se kao nedovoljno, kaže profesor Milan Vujanić, šef radne grupe za izradu nacrta zakona o bezbednosti saobraćaja: "No, kod ovih poena za, na primer, prekoračenu brzinu, u nekom opsegu nižem dobili biste manji broj poena, zabranu upravljanja od mesec dana i još biste dobili novčanu kaznu, koja je manja. Ako biste vozili na primer 50 iznad ograničenja, onda biste dobili recimo zabranu upravljanja od dva meseca, dobili biste veći broj poena i veću novčanu kaznu."

Opširnije u Temi B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.