Novi zakon će smanjiti broj žrtava

Izvor: B92, 08.Feb.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon će smanjiti broj žrtava

Beograd -- Primenom novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, čije se usvajanje očekuje ove godine, broj nastradalih biće prepolovljen, ocenjuju u nadležnim ministarstvima.

Prema predlogu tog zakona, dozvoljena količina alkohola u krvi tokom vožnje biće smanjena na 0,3 promila, a novčane kazne povećane, dok će mladi vozači prvo dobijati probne vozačke dozvole.

Vozač koji bude sakupio 18 kaznenih poena, kao i onaj koji prouzrokuje saobraćajnu nezgodu sa smrtnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ishodom ili dve saobraćajne nesreće sa telesnim povredama drugih osoba, biće smatran nesavesnim i policija će moći da mu oduzme vozačku dozvolu, izjavio je Tanjugu načelnik Uprave saobraćajne policije general Stojadin Jovanović.

On je objasnio da će takvi vozači moći ponovo da dobiju dozvolu tek nakon što u odgovarajućim institucijama budu dokazali da su sposobni da upravljaju vozilom.

Jovanović je istakao da će novim zakonom vozači moći prekršajno da odgovaraju i kada ih policija ne budu neposredno zaustavila, jer će na osnovu trajnog video zapisa moći da se dokaže prekršaj.

Novčane kazne biće povećane i kretaće se od 3.000 odnosno 5.000 do 50.000 dinara, a u slučaju kada vozač pokaže bezobzirnost ili nameru da u značajnijoj meri ugrozi bezbednost saobraćaja, predviđena je kazna zatvora, rekao je general.

Jovanović je istakao da je cilj zakona da se odgovornim za stanje bezbednosti saobraćaja na putevima učine najviši državni organi i predviđeno je formiranje Tela za koordinaciju koje bi usklađivalo rad ministarstava za poslove saobraćaja, unutrašnjih poslova, pravde, prosvete i drugih relevantnih subjekata.

Pomoćnik ministra za puteve i bezbednost u saobraćaju u Ministarstvu infrastrukture Dragan Jovanović izjavio je Tanjugu da će glavni cilj usvajanja novog Zakona o bezbednosti saobraćaja biti da se njegovom primenom do 2012/13. godine prepolovi broj nastradalih i povređenih u saobraćajnim nezgodama.

Jovanović je istakao da novi zakon, koji je usklađen sa propisima EU, podrazumeva potpunu promenu svesti građana o ponašanju u saobraćaju, kao i da će njegovom primenom biti smanjeni izdaci koje država ima zbog velikog broja saobraćajnih nesreća.

On je ocenio da je svest i navike građana teško promentiti, ali da će to biti postignuto, "jakom preventivom i jakom represivom merom", kao što je mogućnost trajnog gubitka dozvole, na primer u slučaju kada neko pređe tri puta na crveno".

Prema njegovim rečima, novi zakon predviđa i strožu kaznenu politiku po pitanju dozvoljene količine alkohola u krvi, tako da će se vozačima tolerisati količina od 0,3 odsto, za količinu do 0,5 odsto plaćaće novčane kazne, dok će im za veće količine biti oduzimane dozvole.

Mladi vozači će imati probnu vozačku dozvolu sa kojom neće moći da voze bez pratnje suvozača sa redovnom dozvolom i iskustvom od najmanje pet godina, kao ni da konzumiraju alkohol dok voze, a vožnja će im biti zabranjena u periodu od 23 do 5 časova ujutro.

Njima će biti oduzimane probne vozačke dozvole ukoliko budu nakupili 12 kaznenih poena, objasnio je Jovanović.

Vlada će formirati Agenciju za bezbednost saobraćaja koja će preuzeti niz značajnih ovlašćenja i doneti petogodišnju Nacionalnu strategiju bezbednosti saobraćaja na osnovu koje će se praviti godišnji nacionalni planovi za bezbednost saobraćaja.

Prema podacima MUP-a, u toku 2008. dogodilo se ukupno 67.708 saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo 897 osoba, 5.195 učesnika u saobraćaju zadobilo je teške, a 17.080 lake telesne povrede.

Broj poginulih u saobraćaju prošle godine smanjen je za 7,3 odsto u odnosu na 2007. godinu kada je život izgubilo 968 osoba.

Izrada Zakona o bezbednosti u saobraćaju traje od 2005. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.