Novčane kazne za nesavesne vlasnike pasa

Izvor: RTS, 03.Nov.2018, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novčane kazne za nesavesne vlasnike pasa

Mnogi vlasnički psi na javnim površinama bez povoca, opasne rase bez korpe, pseći izmet na ulicama i po parkovima, svakodnevna je slika. Za takve prekršaje vlasnici mogu biti kažnjeni sa 10.000 dinara. U Komunalnoj policiji u Beogradu kažu da im je ove godine stiglo oko 700 prijava.
Mnogi sugrađani, iako bi hteli, u parku baš uvek i ne uživaju. Od pasa koji trče na sve strane neretko strahuju i roditelji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << s malom decom. Neki jednostavno ne vole da im pas priđe, a nije prijatno ni kada se ugazi u pseći izmet.

Da opominju i napišu kaznu od 10.000 dinara mogu komunalni policajci i komunalni inspektori. Za one koji izvode pse na javnu površinu pravila, definisana gradskom odlukom su da se pas izvodi na povocu, sa povoca se može puštati samo u parku i na drugoj javnoj zelenoj površini od deset uveče do devet ujutru leti, a zimi od osam uveče do deset ujutru, u blizini škola do pola osam. 
Zabranjeno je puštanje sa povoca na uređenom dečjem igralištu i delu pod cvetnim zasadom. Opasnog psa na javnu površinu mogu izvoditi samo punoletna lica, na povocu, sa zaštitnom korpom i potvrdom za psa.
Iako ocenjuju da vlasnici pasa nedovoljno poštuju pravila, komunalni policajci u glavnom gradu napisali su tek oko 20 prekršajnih naloga od početka godine.
Nenad Lakić iz Komunalne policije Grada Beograda rekao je da kada ih vide, svi počnu da vode računa. "Nema nas dovoljno da bismo pokrili sve parkove i sve zelene površine gde se i dešavaju prekršaji", naveo je Lakić.
To ne znači da parkove i druge javne površine treba zapostaviti, smatraju stručnjaci.
"Kaznena politika je nepopularan način, ali vrlo efikasan način da prosto se emancipujemo i dosegnemo ako ne nivo ekološke svesti onda bar nivo ekološkog ponašanja koji je primeren 21. veku", rekao je Marko Vujić iz Centra za ekološku politiku i održivi razvoj.
U nekim zemljama neodgovorni vlasnici pasa ne mogu da izbegnu kaznu.
"Oni idu toliko daleko da imaju čak i DNK baze pasa koji se nalaze u tom određenom gradu i ukoliko neko ne počisti za svojim psom, prosto oni pronađu njegovu adresu putem tih uzoraka koje nađu na zelenim površinama i onda su kazne zaista preskupe, 200 do 300 evra čak sežu takav tip kazni. Recimo ta varijanta sa DNK bazama je negde eksperimentalno počela u Španiji i u Izraelu počinju time da se bave", rekao je Vujić.
Uz češću kontrolu i edukovanje, gradovi bi mogli biti čistiji, a napada vlasničkih pasa bilo bi manje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.