Izvor: Danas, 08.Jul.2015, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova znanja na polju džeza

Na Tribini mladih novosadskog Kulturnog centra najavljena je peta po redu Letnja džez akademije Novi Sad - Dortmund, koja će biti održana od 26. jula do 3. avgusta.

Urednica muzičkog programa KCNS Vesna Kaćanski je istakla da ovogodišnja Akademija predstavlja mali jubilej vredan pomena kao i uspešnu saradnju dva grada pobratima koja traje dugi niz godina.

- Na samoj manifestaciji će nastupiti veliki broj mladih ljudi, čije će se muzičko znanje prezentovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << našim građanima, ali i mnogobrojnim posetiocima iz inostranstva. Svake godine imamo veliki broj novih polaznika, a ono što ovu akademiju čini posebnom jeste da polaznici potpuno besplatno dobijaju nova znanja u polju džez muzike - izjavila je Vesna Kaćanski.

U protekle četiri godine kroz Letnju džez akademiju je prošlo više od 280 muzičara, čija se muzika čula u Kulturnom centru Novog Sada, učionicama muzičke škole "Isidor Bajić", ali i na drugim lokacijama u gradu gde su Novosađani imali priliku da se upoznaju sa mladim džezerima u vidu džemsešna. Ovogodišnjim učesnicima kurseve će držati eminentni profesori, koji su svoj kvalitet potvrdili na mnogobrojnim manifestacijama i gostovanjima širom Evrope, a novina koja je svakako obradovala polaznike jesu časovi pevanja koji se uvode od ove godine. Tako će polaznici svoja znanja sticati od saksofoniste Uve Plat, Klaus Heiman, truba, Roman Babik, klavir, Sithara Schimaniak, glas, Miroslav Karlović, bubnjevi, udaraljke, Vanja Kevrešan, gitara, Fedor Ruškuc, kontrabas, Igor Molnar, bas gitara, i Nemanja Zlatarev, trombon.

Iz ugla profesora o načinu rada govorio je i kontrabasista i ovogodišnji profesor na Letnjoj džez akademiji Novi Sad - Dortmund Fedor Ruškuc.

- Gledamo da obuhvatimo sve što je potrebno mladim muzičarima, počevši od teorije pa sve do časova instrumenata. Učenici će biti podeljeni u grupe u zavisnosti od njihovog trenutnog nivoa, što znači da ćemo imati početne i napredne. Radi će se u dva termina, prvo prepodne, a nakon pauze rad se nastavlja do večeri - istakao je Ruškuc.

Asistentkinja Letnje džez akademije Milena Jančurić naglasila da joj je čast što će učestvovati u radu sa priznatim profesorima, ali i talentovanim polaznicima i pozvala je zainteresovane da se prijave.

Prijave za predstojeću akademiju mogu se preuzeti preko sajta KCNS, a popunjeni formular trebalo bi poslati na mejl muzičke redakcije musicŽkcns.org.rs, gde se takođe može predati i lično. Rok za prijavu je do petka, 24. jula.

Manifestacija dokaz prijateljstva dva grada

Ova manifestacija uspešno se realizuje u bliskom partnerstvu gradova pobratima, Novog Sada i Dortmunda, a ujedno simbolizuje i plodonosnu saradnju između novosadskog Kulturnog centra i džez muzičara iz Srbije, ali i nemačkog grada sa, takođe, velikom tradicijom negovanja džez muzike.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.