Izvor: B92, 15.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova novčanica od 50 dinara

Beograd -- NBS pustila je u opticaj novčanicu od 50 dinara, koja će biti zajedno sa novčanicom istog apoena izdatom 2000. godine.

Nova novčanica, sa delimično izmenjenim likovnim rešenjem, pušta se u opticaj isključivo radi zamene postojećih pohabanih i oštećenih novčanica ovog apoena, istice NBS. Kao centralni motiv nas licu novčanice od 50 dinara zadržan je portret Stevana Stojanovića Mokranjca, dok na njenom naličju dominiraju figura i motiv iluminacije sa Mirosavljevog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jevandjelja.

Uz izmenu godine izdanja, izmenjeni su i natpisi, te sada, umesto emitenta Narodne banke Jugoslavije, na novoj novčanici stoji Narodna banka Srbije, a grb SRJ zamenjen je na naličju novčanice Velikim grbom Srbije.

Za razliku od prethodne, koja je bila štampana na beloj, nova novčanica štampana je na toniranoj zaštićenoj hartiji, sa multitonskim vodenim znakom u vidu Mokranjčevog portreta i sa ugradjenom isprekidanom zaštitnom niti, koja u sebi sadrži mikrotekst "DINAR".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.