Izvor: B92, 20.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova hirurška metoda u Srbiji

Beograd -- Prvi put u Srbiji primenjena je nova metoda hirurške intervencije u oblasti ginekologije sa minimalnim rezom.

Ovaj metod, koji se u svetu koristi već deset godina, omogućava da pacijent samo 12 sati polse intervencije može da ustane iz kreveta, a za dve nedelje nastavi sa uobičajenim životnim aktivnostima. Intervencija je urađena na Vojnomedicinskoj akademiji, u saradnji sa Medicinskim centrom Šiba iz Tel Aviva.

Pacijejntkinji staroj 42 godine, novom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << metodom koja podrazumeva tri mala reza veličine do jednog centimetra, odstranjena je materica. Načelnik Vojnomedicinske akademije kaže da će nastojati da nove metode intervencija sa minimalnim rezom u ginekologiji postanu praksa i kod nas. On objašnjava da je u planu da se čak 70 odsto hirurških intervencija na Vojnomedicinskoj akademiji radi upravo tom metodom.

Izraelski stručnjaci ističu i da je ovaj metod rada znatno teži za lekare, ali je za razliku od klasične operacija, olakšanje za pacijente. Klasična operacija podrazumeva veliki rez, jedan oporavak koji traje znatno duže, praćen i eventualnim komplikacijama i smislu mogućih infekcija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.