Ništa od nižih školarina

Izvor: Politika, 27.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ništa od nižih školarina

Za ometanje rada Senata može se izgubiti indeks Beogradskog univerziteta, a ukoliko dekani povećaju školarine više od dogovorenog, rukovodstvo BU će podneti ostavku. – Jedan čas jevtiniji od pića u kafiću

Dobri studenti će se i dalje besplatno školovati, kao što je to svuda u svetu, a oni ostali će morati da plaćaju školarine čija će visina u sledećoj školskoj godini biti kao i ovogodišnja ili će, eventualno, porasti onoliko koliko iznosi inflacija. Ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dekani ne budu poštovali ovaj dogovor i više od toga povećaju iznos školarina, onda će rukovodstvo Beogradskog univerziteta podneti ostavku. Akademci, međutim, ne treba da se nadaju tome da će školarina biti prepolovljena. Ovo su juče na konferenciji za novinare u Rektoratu Beogradskog univerziteta naglasili rektor profesor dr Branko Kovačević, prorektor profesor dr Branko Medojević, student-prorektor Nenad Đorđević, predsednik Studentskog parlamenta Nemanja Petrović i predstavnik Saveza studenata Beograda Goran Minić, osudivši jučerašnji upad grupe studenata na sednicu Senata BU.

– Neki od tih studenata uopšte nisu sa BU. Nisu hteli da se legitimišu, niti da pokažu indekse. Oni pripadaju Anarho-sindikalističkoj inicijativi. Upali su oni i na Arhitektonski fakultet. Razbili su vrata i sada mi je žao što sam ubedio dekana tog fakulteta da tada ne pozove policiju. Da nisam to tada uradio, sada ne bih imao ovo na Univerzitetu. To što su uradili je i po kodeksu o studentskoj odgovornosti težak disciplinski prekršaj. Za ometanje rada i prekid sednice Senata student može da bude isključen sa fakulteta. Razmisliću da li ću da pokrenem disciplinski postupak protiv tih studenata – rekao je rektor.

"Upad na sednicu Senata je brutalan i politički čin. Ne znam ko stoji iza toga, ali je očigledno da se iza zahteva za smanjenje školarina za 50 odsto krije namera da se izazove haos na Beogradskom univerzitetu u vreme kada je ova zemlja pred ključnim odlukama, pred rešavanjem pitanja Kosova", objasnio je prorektor Medojević.

Prema oceni studenta prodekana pomenuti studentski upad je skandal i predstavlja nepoštovanje studentskog parlamenta, kao i ostalih legalnih organa i institucija. A šef Studentskog parlamenta je rekao da će ta institucija tek dati svoj stav o tome kakve školarine treba da budu.

– Ukoliko dekani ne budu poštovali postignuti dogovor o (ne)povećanju školarina, to će značiti da mi ovde više ne kontrolišemo situaciju na Univerzitetu i otići ćemo sa ovih naših funkcija. Nećemo više biti rukovodstvo BU – kategorično je rekao rektor i naglasio da je ubeđen da će dekani ispoštovati postignuti dogovor.

Profesor Kovačević je to što su pojedini fakulteti izašli sa povećanjima izvan dogovorenog okvira školarina ocenio kao "raskorak".

"Oni su to odlučili pre nego što smo se dogovorili da eventualno povećanje bude samo na nivou inflacije. I sada će iznose, siguran sam, korigovati", smatra rektor.

– U trenutku kada država samo za materijalne troškove i to u prošloj godini Univerzitetu duguje sedam miliona evra ne može se napraviti specifikacija troškova. Doduše, možemo mi, uprkos tome, da uradimo specifikaciju, ali tada bi školarina na svim fakultetima iznosila 200.000 dinara, što je dva do tri puta više nego što je sada na većini beogradskih fakulteta. Cena časa izračunata prema prosečnoj školarini koju plaćaju samofinansirajući akademci iznosi sto dinara. Za te pare se ne može popiti piće u beogradskim kafićima – upozorio je prorektor za finansije Medojević, poručivši studentima da se za smanjenje školarina obraćaju na pogrešnu adresu, s obzirom na to da država duguje Univerzitetu.

A. Brkić

[objavljeno: 27.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.