Izvor: Politika, 24.Nov.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš dobio kliniku za kardiohirurgiju

Za sve nas ovo je ostvarenje davnašnjeg sna, ubuduće će se problemi srčanih bolesnika rešavati u našem gradu, rekao je gradonačelnik profesor dr Zoran Perišić

Niš – Posle pet godina izgradnje završena je i juče svečano otvorena nova medicinsko-zdravstvena ustanova u sklopu Kliničkog centra u Nišu – Klinika za kardiovaskularne bolesti i transplatacionu hirurgiju. Na taj način jug i jugoistok Srbije dobili su ustanovu u kojoj će, pored ostalih biti zbrinjavani >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i pacijenti sa najtežim oboljenjima srca, rekao je profesor dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC „Niš”. On je naglasio da će u novoj klinici, opremljenoj najsavremenijom opremom, pomoć u lečenju srčanih oboljenja,kao i operacija na otvorenom srcu moći da dobije oko 2,5 miliona stanovnika koji žive u ovom delu naše zemlje.

– Osim planiranih kardiohirurških intervencija, čime će se smanjiti pritisak na ostale ustanove i centre u našoj zemlji, u novoj klinici i u najsavremenijim uslovima biće nastavljena realizacija našeg ambicioznog programa transplatacije bubrega i drugih organa, ali i pružanje svih zdravstvenih usluga pacijentima iz mesta i gradova duž Koridora 10 i Koridora 11 i putnicima kroz Srbiju. To je od posebnog značaja, jer će se na taj način ispuniti visoki kriterijumi, kao u razvijenim zemljama Evrope i sveta za zbrinjavanje eventualno stradalih i obolelih u visokospecijalizovanoj ustanovi pored važnih drumskih i železničkih saobraćajnica – rekao je profesor Radovanović.

Ministar zdravlja Srbije dr Zlatibor Lončar rekao je da je nova klinika sagrađena na oko 2.500 kvadratnih metara korisnog prostora.

– Sa dve operacione sale, intenzivnom negom i svim neophodnim pratećim službama za funkcionisanje, ova ustanova je od posebnog značaja, jer će se u njoj raditi kardiohirurgija, vaskularna i transplataciona hirurgija. Na klinici koja je urađena po najvišim standardima i predstavlja najreprezentativniju ustanovu vrednu preko 300 miliona dinara i u kojoj je instalirana oprema vredna od blizu pola miliona evra dobijena donacijama, operativni program započeće odmah – rekao je ministar dr Lončar.

Nova klinika, istakao je gradonačelnik Niša profesor dr Zoran Perišić, sagrađena je sredstvima Ministarstva zdravlja i NIP-a, a najznačajnija sredstva u opremanje ustanove i izgradnju pratećih sadržaja uložili su grad Niš i sam niški Klinički centar.

– Današnji dan za sve nas koji živimo u Nišu i na jugu i jugoistoku Srbije predstavlja ostvarenje davnašnjeg sna, jer će se ubuduće problemi najtežih srčanih bolesnika uspešno rešavati u našem gradu, mnogo brže i efikasnije nego do sada kada su pacijenti morali da odlaze u Beograd ili Novi Sad. Tim pre pošto je dogovoreno sa RFZO i Ministarstvom zdravlja da dok ova klinika i stručnjaci u njoj ne budu počeli potpuno samostalno da rade, punu pomoć imaju od najiskusnijih i najboljih stručnjaka u kardiohirurgiju Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje” i KCS-u – rekao je niški gradonačelnik.

Otvaranju nove klinike prisustvovali su i američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi i predstavnici više zemalja koje imaju diplomatska predstavništva u Srbiji i koji su donacijama pomogli opremanje Klinike za kardiovaskularne bolesti i transplatacionu hirurgiju.

----------------------------------

Majkl Kirbi: Idealna kombinacija

Ambasador SAD posebno je izrazio zadovoljstvo otvaranjem nove klinike u Nišu: „Ovo je idealna kombinacija obrazovanja, koje svakako imate, i savremenog prostora u kojem lekari mogu da primene znanja koja su stekli, a sve za dobrobit građana koji žive u Nišu i okolini. Velike čestitke za ovaj moderan objekat zaslužuju svi oni u Nišu koji su imali viziju šta treba činiti kako bi se pomoglo građanima u ovom delu Srbije, ali i Ministarstvu zdravlja u Vladi Srbije koje je prepoznalo kolika je potreba stanovništva ovog dela zemlje i pomoglo na pravi način.”

Toma Todorović

objavljeno: 25.11.2014.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.