Izvor: B92, 13.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš bez novca za merenje zagađenja

Niš -- Niš ne izdvaja ni dinar iz gradskog budžeta za merenje zagađenosti vazduha u gradu, koje je sve veće.

Sve veće zagađenje utiče na pojavu respiratornih i srčanih oboljenja i izaziva komplikacije u trudnoći, rezultati su dugogodišnjeg istraživanja Instituta za zaštitu zdravlja u Nišu. Vazduh je zagađen sumpordioksidom, čađu i teškim metalima. Zimi, kada nema vetra, Niš je danima u oblaku smoga.

Stanovnici ulica oko prometnih raskrsnica češće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oboljevaju usled aerozagađenja i buke, pokazala su istraživanja Instituta, a najugroženija su deca.

Dragana Nikić sa Instituta za zaštitu zdravlja kaže da rezultati istraživanja pokazuju da i niske koncentracije imaju veliki uticaj na hospitalizaciju, pre svega od respiratornih i kardiovaskularnih oboljenja, i na mortalitet i morbiditet.

Ona podseća na to da, za razliku od domaćeg zakona, Svetska zdravstvena organizacija ne daje preporuku za dozvoljenu granicu koncentracije čađi u vazduhu, smatrajući da i vrlo niske koncentracije negativno utiču na zdravlje i povezuju se s nastankom karcinoma.

Zagađenje vazduha meri se na samo dva mesta u gradu, što plaća resorno Ministarstvo. Grad je obustavio finansiranje merenja jer nema novca. U pojedinim novim naseljima kvalitet vazduha nikada nije kontrolisan.

Slobodan Maksimović iz Odseka za zaštitu životne sredine Skupštine Niša kaže da se ne radi o ozbiljnosti ili neozbiljnosti shvatanja, već da nije bilo sredstava.

Nišlijama ostaje da se nadaju da će odbornici ovog puta pristati na to da iz budžeta bude izdvojen novac za merenja i da će na osnovu rezultata biti donete preventivne mere za zaštitu od aerozagađenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.