Nikola Selaković: Cilj su nepodmitljivi sudovi

Izvor: BKTV News, 23.Sep.2012, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikola Selaković: Cilj su nepodmitljivi sudovi

Cilj Vlade su nepodmitljivi sudovi i nekorumpirana tužilaštva, rekao ministar Nikola Selaković na savetovanju na Zlatiboru. Sudije i tužioci koji su vraćeni na posao moraju da se jave u roku od 30 dana. Ministar je ranije danas podneo Visokom savetu sudstva inicijativu za razrešenje člana Saveta, profesora Pravnog fakulteta Predraga Dimitrijevića.
Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković rekao je danas da je cilj Vlade Srbije i Ministarstva pravde stvaranje efikasnijih, nepodmitljivih >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << sudova i nekorumpiranih tužilaštava, kao i jačanje mehanizama za borbu protiv korupcije.
U tome je Srbija slaba i energična primena zakona nema alternativu ukoliko želimo da uspostavimo jako i nekorumpirano društvo, rekao je Selaković.
On je danas na Zlatiboru, na 49. redovnom godišnjem savetovanju Srpskog udruženja za krivičnopravnu teoriju i praksu, govorio na temu aktuelne i buduće prakse u krivičnom zakonodavstvu.
“Za borbu protiv organizovanog kriminala potrebno je stvoriti jaku zakonsku osnovu, a nakon toga krenuti u odlučnu borbu i upravo su rezultati ovog savetovanja bitni za unapređenje i jačanje ovih preduslova”, rekao je Selaković.
Ministar pravde je kazao da za neizabrane sudije i tužioce koji su u skladu sa odlukom Ustavnog suda vraćeni na posao, postoji zakonski rok od 30 dana kada oni treba da se jave na radna mesta u tužilaštvu i sudovima gde su ranije radili.
Ukoliko to ne urade u zakonskom roku smatraće se da više nisu zainteresovani za to radno mesto, rekao je on.
Selaković je naglasio da mesta postoje i za 350 njih koji još čekaju na sudsku odluku.
“Za njih mesta postoje i neće biti prekobrojni u sistemu pravosuđa”, dodao je on.
Selaković je najavio i da će do 15. oktobra radna grupa koja radi na izradi predloga izmena i dopuna Zakona o sedištima i uređenju sudova i javnih tužilaštava završiti posao.
“Tada će se znati u koja mesta treba da se vrate osnovni sudovi, kao i konačna sudbina apelacionih sudova”, kazao je Selaković.
On je naglasio da je cilj Vlade da stvori jednake uslove pristupa pravdi svih građana Srbije, bez obzira gde žive.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.