Niko nije rođen loš – prevencija leči mlade delinkvente

Izvor: RTS, 31.Jan.2020, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko nije rođen loš – prevencija "leči" mlade delinkvente

Sudija Apelacionog suda Zoran Savić kaže za RTS da se deca koja čine krivična dela ne mogu prepustiti samo roditeljima, već da celo društvo treba da im posveti pažnju. O problemu se, ističe, govori tek kada se desi nešto tragično, a tada je kasno.
Prema poslednjim podacima, policija je u Srbiji evidentirala više od 7.000 maloletnika osumnjičenih za krivična dela, a svaki peti među njima bio je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mlađi od 14 godina.

Ipak, sudija Zoran Savić je naveo, gostujući u Beogradskoj hronici, da poslednjih godina broj maloletnih delinkvenata, uključujući i povratnike, generalno nije porastao već stagnira.
Ističe značaj prevencije, ali i potrebu da se u rešavanje problema uključe svi sistemi društva – najvažnije je Ministarstvo za socijalnu zaštitu, ali i ministarstva pravde, prosvete, zdravlja, kao i roditelji i škola.
"Ne samo roditelji, ne samo institucije, već celo društvo treba da posveti pažnju maloletnim učiniocima krivičnih dela", napominje Savić, koji je i predsednik Saveta za praćenje i unapređenje rada u krivičnim postupcima i izvršenju krivičnih sankcija prema maloletnicima.
Objašnjava da je intencija zakona da se policija i sud uključe tek na kraju i da se, ako je moguće, izbegne klasičan krivični postupak.
"Ja lično mislim da treba da bude što manje suda", ističe Savić i naglašava da je prevencija jedini lek za maloletnike.
"Reagujemo tek kada se desi nešto tragično"Ukazuje da se o problemu govori tek kada se desi neko krivično delo. "Reagujemo kada se desi nešto tragično, a tada je kasno", ističe Savić.
Kritikuje medije koji daju senzacionalističke naslove, umesto da se bave institucijama.
Što se tiče predloga koji se pojavio u javnosti da se starosna granica krivične odgovornosti sa 14 godina spusti na 12, sudija Apelacionog suda je protiv, jer smatra da je to neprirodno zbog nezrelosti dece.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.