Nije sve u parama, ima nešto i u učenju

Izvor: Blic, 24.Jul.2009, 05:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije sve u parama, ima nešto i u učenju

Jedina mu je briga kako da prisustvuje predavanjima na različitim fakultetima

Nikola Šibalić, maturant beogradske Matematičke gimnazije, nikada neće zaboraviti trenutak kada je saznao da je osvojio zlatnu medalju na olimpijadi iz fizike.

- Kupao sam se s drugarima iz olimpijskog tima kada sam od vođe ekspedicije dobio SMS da sam osvojio zlatnu medalju. Bio sam veoma srećan i uzbuđen - priča Nikola, koji otkako se vratio u Srbiju stalno prima čestitke od prijatelja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Zajedno sa četvoro školskih drugova, on je predstavljao našu zemlju na jubilarnoj, 40. fizičkoj olimpijadi, koja je ove godine održana u meksičkom gradu Meridi, na poluostrvu Jukatan.

Sa 42,2 osvojena boda od maksimalnih pedeset, Nikola je zauzeo sedmo mesto od ukupno 314 takmičara, koji su došli iz raznih krajeva sveta. Iako su i prethodnih godina naši olimpijci donosili zlatno odličje sa ovog takmičenja, Nikola je jedini uspeo da ostvari ovakav rezultat, što je najbolji plasman naših mladih fizičara do sada.

- Iskustvo koje sam stekao sa prethodnog takmičenja u Vijetnamu, sa kojeg sam doneo pohvalu, mnogo mi je pomoglo da dobro rasporedim vreme i uradim sve zadatke i eksperimentalni deo - priča Nikola.

Koliko je konkurencija bila žestoka, potvrđuje podatak da su se pojedini timovi, poput kineskog, spremali i po šest meseci. Zato je Nikola najveće rivale imao upravo u timovima iz azijskih zemalja.

- Njihove pripreme traju mnogo duže od naših, pa zato ne treba da čudi što su se ispred mene na listi našla tri Kineza, Korejac, Tajvanac i Poljak - kaže Šibalić i dodaje da su njega i ekipu izuzetno dobro spremili Nataša Čaluković i Branislav Cvetković, profesori Matematičke gimnazije, uz pomoć kolega sa Fizičkog fakulteta i Instituta za fiziku.

Organizacija takmičenja je bila na visokom nivou, a olimpijski tim je bio iznenađen da skoro niko na aerodromu ili ulicama meksičkih gradova ne nosi masku.

- Panika zbog novog gripa je primetnija u evropskim zemljama kroz koje smo prošli nego u Meksiku - kaže Nikola.

Da je kojim slučajem dobio ponude iz inostranstva, Nikola se nijednog trenutka ne bi dvoumio gde da nastavi školovanje. Rešio je da ostane ovde, pa je upisao Fizički i Elektrotehnički fakultet.

- Nisam mogao da se odlučim za jedan od ta dva fakulteta, jer me interesuje nanotehnologija, odnosno rad na takvoj vrsti materijala. Zato sam odlučio da upišem osnovne studije ovde, a u inostranstvo bih eventualno išao na dalje usavršavanje - priča Nikola.

Što se tiče nagrada, više bi mi značilo da se taj novac uloži u laboratorije na fakultetima i srednjim školama. Nije sva motivacija u novcu. Ja sam primao samo stipendiju grada Beograda, što i nije neki uspeh, jer nju dobija većina odličnih učenika gradskih škola. Ali, kao što sam rekao, nije novac ključ uspeha, već dobar i zdrav odnos profesora prema učenicima - zaključuje on.

Šampioni dobili novčane nagrade

Šampionima iz matematike i fizike, koji su osvojili deset medalja na olimpijadama u Meridi i Bremenu, predsednica beogradske opštine Stari grad Mirjana Božidarević juče je uručila novčane nagrade u ukupnom iznosu od 270.000 dinara. Nagradu od 50.000 dinara dobila je i profesorka fizike Nataša Čaluković, kao i vođe puta matematičkog tima - po 20.000 dinara.

Juče je mlade šampione primio i ministar prosvete Žarko Obradović, a danas će ih primiti ministar nauke Božidar Đelić. Ministar Obradović je kazao da će učenicima i njihovim nastavnicima biti omogućen desetodnevni boravak u studentskim odmaralištima na Zlatiboru.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.