Izvor: RTS, 19.Okt.2020, 06:09

Nije ovo kraj sveta – ovo je Pešter

U katunima na Pešteri živi se od maja do novembra. U sela se silazi samo zbog preke potrebe, uglavnom kada nestane namirnica. Živi se u skladu sa surovom ćudi visoravni sve do prvih snegova.
Petsto ovaca čuvaju Baraći pod Jelenkom, najvišim vrhom planine Giljeve. Jedna su od retkih pešterskih porodica koja još izlazi na katune. Stado na giljevske pašnjake izvode pešice.

"Dešavalo se kad padne snijeg u maju, kada vođe nemamo uslove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za polaganje, sjavimo ih u selo dva dana, dokle se snijeg ne makne, pa opet vrnemo. Imamo 120 do 130 koza, imamo nekol'ke krave i desetak konja", kaže stočar Diko Barać.
Dok su na ispaši, ovce ne zatvaraju u štale.
"Mi držimo tor na čistoj ledini. Pomeramo tor svako sedam ili deset dana. Do prilike, kako su uslovi, ako je kiša, pomerimo prije i zato su čiste", kaže Barać.
Prve komšije, Bradići, udaljenisu 500 metara. Stari ne žele da idu sa Pešteri. 
"Vođe sam i odrasto. I đecu odavle školovao i sina oženio i postao deda. I sve, ali sinovi odoše dalje, ja osta’ sa suprugom, i tako", kaže Vuka Bradić.
Ni Diko ne želi odavde. Objašnjava svoju muku skromno, pešterski. 
"Pa vidjećemo. Vidjećemo. Dokle Bog da zdravlje, ja moram ovako. A dječica uza me. Razumiješ. Ovaj mali je isto veliki radnik i zbog njega ovo i radim i tako. I voli vođe da živi.  Volio bi i on da nasledi ovo ako dâ Bog. Ali malo ako bidnu uslovi bolji", ističe Diko Barać. 
Dikov katun je poslednji objekat na teritoriji Srbije. Iza je Crna Gora. Komovi i Prokletije kao na dlanu. Odavde  nema puta. Napon dovoljan za jednu sijalicu. Samo jednu i koriste u katunu.
A nema ni mobilne mreže iz Srbije, pa koriste crnogorsku. Nije ovo kraj sveta. Ovo je Pešter. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MALO MESTO U SRBIJI IZGLEDA KAO KRAJ SVETA: U ovom selu se živi od maja do novembra, a silazi se samo zbog preke potrebe

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Okt.2020

U katunima na Pešteri se živi od maja do novembra. U sela se silazi samo zbog preke potrebe, uglavnom kada nestane namirnica. Živi se u skladu sa surovom ćudi visoravni sve do prvih snegova...Petsto ovaca čuvaju Baraći pod Jelenkom, najvišim vrhom planine Giljeve. Jedna su od retkih pešterskih...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.