Nezavisni policijski sindikat nezadovoljan

Izvor: Akter, 05.Maj.2015, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezavisni policijski sindikat nezadovoljan

Predstavnici Nezavisnog policijskog sindikata Srbije (NPSS) ocenili su danas da najavljeni novi zakon o policiji ima mnogo nedostataka i da svi policijski službenici i sidikati moraju da se bore da se taj zakon, kako je sada napisan, ne uđe u skupštinsku proceduru

Predsednik NPSS-a Momčilo Vidojević kazao je, na konferenciji za novinare, da je novim zakonom o policiji najavljeno lakše otpuštanje, "olako pokretanje disciplinskog postupka", zabrana sindikalnog organizovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << i organizovanja štrajka i dodao da policijski sindikati na to još nisu reagovali.

"Mi ćemo preduzeti sve mere iz naše nadležnosti, ali na žalost saradnja sindikata je nikakva. Ako ovakav zakon bude usvojen u skupštini, pozvaćemo sve pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, da odu u verski objekat vere kojoj pripadaju i da se pomole da poslanik koji digne ruku za ovakav zakon, da mu se ruka osuši", kazao je Vidojević.

On je kazao da je u zakonu pozitivna stavka o karijernom napredovanju.

Kako su u ovom sindikatu naveli, policijski službenici i načelnici i visoki činovnici tretiraju se različito. Policajci se, kako navode, kažnjavaju i sankcionišu i "za sitnice", dok se načelnici policije tolerišu. Kako su naveli, pojedini načelnici i komandiri jedinica koriste službene atomobile za svoje privatne potrebe, nepropisno parkiraju, a niko ih zbog toga ne kažnjava.

Potpredsednik NPSS-a Živko Radovanović kazao je da su napadi na policijske službenike sve češći, a da sudovi "pišu samo prekršajne prijave" i ne procesuiraju napadače. On je naveo da policajci nemaju potrebne uslove za rad, da su preopterećeni poslovima i da ne stižu da sve završe kako treba.

Radovanović ke dodao i da u nekim policijskim upravama nema psihologa i da ljudi koji rade na terenu probleme sa posla "nose kući" i da nije čudo što je veliki broj samoubistava u ovoj profesiji.

Zamenik predsednika sindikata Miloš Jelenković kazao je da su policajci demotivisani i da zaposleni sve manje rade svoj posao zbog smanjenja plata i lošeg kolektivnog ugovora. On je kazao da je svim smanjenjima u poslednje dve godine, policajcu u proseku godišnje oduzeto oko 200.000 dinara.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.