Nezavisni eksperti o Novom Sadu kao prestonici kulture

Izvor: RTS, 26.Jul.2019, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezavisni eksperti o Novom Sadu kao prestonici kulture

Projekat “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ pozitivno su ocenili stručnjaci iz evropskih institucija – Evropskog parlamenta, Evropske komisije, Saveta Evrope i Odbora regija.
Nakon Drugog monitoring izveštaja koji je Evropska prestonica kulture podnela u maju ove godine, ocene stručnjaka su pozitivne.

"Evropska komisija vrlo pozitivno je ocenila uključivanje različitih aktera >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predstavnika kulturne scene, programe razvoja kapaciteta kulturne scene i podršku koju projekat 'Novi Sad 2021' u tom kontekstu pruža, pripremu petogodišnjih strateških planova kulturnih ustanova, evropsku dimenziju koja je postala veoma vidljiva", rekao je Vuk Radulović, rukovodilac sektora za razvoj programa "Novi Sad 2021".
Kaže da su reči hvale imali i za programsku strukturu, kao i za infrastrukturne projekte, s obzirom na to da su neki od njih već započeti, a drugi teku u predviđenim rokovima.
Radulović dodaje da su preporuke upućene Novom Sadu kao Evropskoj prestonici kulture uglavnom opšteg karaktera – unapređenje evropskih dimenzija programa, što je obaveza svih evropskih prestonica kulture, šire uključivanje umetnika i umetničke scene u nove pozive i konkurse, kao i uključivanje manjinskih zajednica, pre svega Roma, na čemu se već radi pokretanjem nove kulturne stanice Klisa.
Ukazuje da je dobar signal taj što se, za razliku od drugih prestonica kulture, u ovom izveštaju ne ponavljaju već date preporuke.
"To je dobar signal, to znači da smo preporuke primenili. Od samog početka broj preporuka monitoring izveštaja se rapidno smanjuje i u ovom trenutku mi imamo šest preporuka za unapređenje projekta što je tri puta manje u poređenju sa nekim Evropskim prestonicama kulture", dodaje Radulović.
Prethodna evaluacija projekta "Novi Sad 2021" realizovana je pre tačno godinu dana i tada je Novi Sad dobio odlične ocene za pripremu ovog važnog projekta za grad, a ovogodišnja evaluacija projekta potvrđuje i zvanično da je Novi Sad na dobrom putu ka 2021.
Kako će biti primenjene preporuke iz poslednjeg izveštaja u budućim prestonicama kulture za 2021. godinu, Evropska komisija imaće uvid na jesen 2020. godine za kada je zakazan treći monitoring.
Nakon ove evaluacije biće poznato i da li će "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" dobiti i prestižnu nagradu "Melina Mercouri" koja se dodeljuje uspešnim Evropskim prestonicama kulture.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.