Nezamisliva slika prestonice – Beograd ostaje bez Pobednika

Izvor: RTS, 15.Mar.2019, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezamisliva slika prestonice – Beograd ostaje bez "Pobednika"

Rekonstrukcija beogradskog "Pobednika" počeće u drugoj polovini ove godine i trajaće oko šest meseci. Zbog velikih oštećenja nije ga moguće popraviti na mestu na kome se nalazi, pa će Beograd na nekoliko meseci ostati bez simbola koji ga krasi gotovo ceo vek.
Devedeset i jednu godinu je na Kalemegdanu. Beograd je bez "Pobednika" zato za mnoge slika koju teško mogu da zamisle.

Na neko vreme, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << građani će ipak morati da se naviknu da jednog od starijih Beograđana neće biti, jer obeležje prestonice mora da se restaurira.
Nevenka Novaković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda navodi da je restauracija "Pobednika" neophodna zato što je poslednja restauracija rađena pre 28 godina, ali je kako kaže, tada rađeno samo čišćenje bronzane skulpture i kamenog postamenta, a nisu popravljana mnogobrojna oštećenja koja na njoj postoje.
"Spomenik se nigde neće izmeštati samo će se uraditi neophodni restauratorski radovi na skulpturi tako što ona mora biti demontirana i popravljana u radionici, ali odmah nakon toga će biti na svom mestu", objašnjava Novakovićeva.
Restauracija oko 200.000 evra 
Tada su utisnuti "mega" šipovi, međutim to nije dalo očekivane rezultate. Zato će se sada, kako iz Gradske uprave najavljuju, raditi na obnovi kompletnog spomenika.
"Restauracija 'Pobednika' će trajati šest meseci od trenutka kada dobijemo izvođača na javnoj nabavci. Grad Beograd će tokom naredne nedelje prebaciti novac Zavodu za zaštitu spomenika, restauracija će koštati 26 miliona dinara, znači negde oko 200.000 ili malo više od 200.000 evra", navodi Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.
"Pobednik" će biti transportovan preko mosta ispred Sahat kapije, a ostali detalji poput mesta gde će se nalaziti, biće poznati kada bude izabran izvođač radova.
"Takav posao ne može da dobije firma koja nema reference sa radom na spomenicima. U Srbiji ih ima nekoliko, ima ih u inostranstvu tender je otvoren, ali samo takve firme mogu da dobiju takav posao", navodi Vesić.
Kada je početkom prošlog veka projektovan, "Pobednik" je trebalo da krasi Terazije. Međutim, delu javnosti nije se svidela ideja da nag muškarac stoji u centru prestonice pa su predlagali da se delo Ivana Meštrovića obuče u narodnu nošnju sa opancima i šajkačom.
"Pobednik" je ostao nag ali je, umesto na Terazijama, 1928. završio na mestu na kojem se danas nalazi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rekonstrukcija „Pobednika“: Beograd na nekoliko meseci bez simbola

Izvor: Danas, 15.Mar.2019

Rekonstrukcija beogradskog "Pobednika" počeće u drugoj polovini ove godine i trajaće oko šest meseci. Članak Rekonstrukcija „Pobednika“: Beograd na nekoliko meseci bez simbola se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

BG ostaje bez Pobednika neko vreme, nose ga preko mosta ispod Sahata

Izvor: B92, 15.Mar.2019

Rekonstrukcija beogradskog "Pobednika" počeće u drugoj polovini ove godine i trajaće oko šest meseci...Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će to koštati 26 miliona dinara...RTS navodi da zbog velikih oštećenja spomenik nije moguće popraviti na mestu na kome se nalazi,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.