Nezakonita privatizacija  Zastave elektro

Izvor: S media, 15.Sep.2009, 19:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezakonita privatizacija "Zastave elektro"

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije ocenio da je bilo propusta u privatizaciji preduzeća "Zastava elektro" iz Rače. Agencija demantovala ovakve tvrdnje.

U pismu koje je Savet uputio premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću navodi se da se iz dokumentacije koju su dostavili zaposleni u "Zastava elektru" jasno vidi da je Agencija za privatizaciju "učinila ozbiljne propuste" u kontroli izvršenja ugovora o prodaji tog preduzeća.

"Zastava elektro" je prodata u martu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << 2006. godine konzorcijumu na čelu sa Rankom Dejanovićem, za 27,7 miliona dinara. Kupac je imao obavezu da investira 26 miliona dinara, što, prema dokumentaciji dostavljenoj Agenciji za privatizaciju, nije učinio u predvidjenom roku.

Radnici "Zastava elektra" su više puta organizovali proteste u Beogradu, zahtevajući da se poništi prodaja tog preduzeća. Agencija za privatizaciju je dala nalog policiji i tužilaštvu da provere navode radnika o nezakonitom poslovanju novih vlasnika, ali još nije dobila njihove izveštaje.

Predstavnici Vlade Srbije obećali su radnicima "Zastava elektra" da će kupac tog preduzeća svoje vlasništvo pokloniti državi i da će biti obezbedjeni uslovi za nastavak rada.

"Zabrinjava činjenica da se navodnim poklanjanjem akcija preduzeća državi, pokušava izbeći odgovornost za kršenje zakona i ugovora kako kupca, tako i državnih institucija", ukazao je Savet za borbu protiv korupcije.

Savet smatra da u slučaju "Zastava elektra" treba da se utvrdi odgovornost državnih institucija, ali i "nesavesnog kupca", nakon čega bi bio pokrenut postupak za naknadu štete.

"Nužno je pokrenuti i postupke za naknadu štete zbog nenamenskog korišćenja kredita koji je odobrilo Ministarstvo ekonomije i podsticajnih sredstava Agencije SIEPA", ocenilo je Savet.



Agencija: Nije bilo propusta u privatizaciji "Zastave elektro"


Agencija za privatizaciju Srbije saopštila da nije bilo propusta u privatizaciji fabrike Zastava elektro iz Rače.

Takodje, tvrdnje Saveta sa borbu protiv korupcije nisu tačne.

Agencija navodi da nije bila dužna da, kako saopštava Savet, automatski raskine kupoprodajni ugovor zbog nedostavljanja bankarske garancije u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora i da je obavezna da ostavi kupcu naknadni rok za izvršenje ugovorne obaveze.

Što se tiče izvršenja investicione obaveze Agencija za privatizaciju uvek prilikom kontrolisanja ispunjenja investicija traži nalaz revizora. Oni su jedini ovlašćeni da izdaju potvrdu o izvršenju investicione obaveze.

Agencija je prihvatila nalaz ovlašćenog revizora Fineko revizija iz Beograda, koji je u izveštaju potvrdio da se radi o investiciji u osnovnu delatnost i u iznosu koji je u skladu sa kupoprodajnim ugovorom.

Takodje, štrajkački odbor "Zastave elektro" se skoro tri godine nakon izvršenja investicione obaveze, prvi put obratio Agenciji za privatizaciju sa zahtevima za raskid Ugovora, navodeći da kupac nije ispunio te obaveze.

Ukoliko MUP Srbije i Tužilaštvo utvrde da postoje zloupotrebe u preduzeću "Zastava Elektro", Agencija za privatizaciju će odmah pokrenuti sudski postupak za raskid kupoprodajnog ugovora.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Savet: Propusti u privatizaciji

Izvor: B92, 15.Sep.2009

Beograd -- Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije ocenio je da je bilo propusta u privatizaciji preduzeća "Zastava elektro" iz Rače... U pismu koje je Savet uputio premijeru Srbije Mirku Cvetkoviću navodi se da se iz dokumentacije koju su dostavili zaposleni u "Zastava elektru" jasno vidi da...

Nastavak na B92...

Agencija: Nije bilo propusta u privatizaciji Zastave elektro

Izvor: EMportal, 15.Sep.2009

Agencija za privatizaciju Srbije saopštila je danas da nije bilo propusta u privatizaciji fabrike Zastava elektro iz Rače.

Nastavak na EMportal...

Savet:Nezakonita privatizacija Zastava elektra

Izvor: NaDlanu.com, 16.Sep.2009, 14:24

BEOGRAD, 15. septembra 2009. (Beta) - Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije ocenio je u utorak da je bilo propusta u privatizaciji preduzeća "Zastava elektro" iz Rače i da su novi vlasnici odgovorni za štetu pričinjenu fabrici i zaposlenima. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.